Хитринки и трикове за превенция на градината

Хитринки и трикове за превенция на градината


Сподели

Как да се справим с вредителите по напълно естествен начин

В първата част на тази тема засегнахме няколко начина за справяне за вредителите в любимата ни градина, като се спряхме на различни видове капани, огради, лепенки срещу вредители. Сега обаче ще насочим вниманието ви към напълно естествените методи за справяне с проблема, а именно онези практики или промяна в средата, които дават по-добри резултати в борбата с плевели, болести и вредители по растенията.

Повечето хора ежедневно обхождат и проверяват как се развиват растенията в градината им. Това е много добра практика, защото така често премахват плевелите и могат да забележат, ако някои от растенията не се чувстват добре. Основните неща, за които трябва да следите, са дали има растения, които не растат, листата и цветовете им вехнат или пожълтяват и т.н. Колкото по-рано хванете проблема при растенията, толкова по-бързо и качествено можете да се справите с него.

Следете растежа на растенията и ако при развитието си, някои са твърде на гъсто, разредете ги. Твърде близко растящите култури е по-вероятно да бъдат нападнати от гъбички, тъй като нямат място да дишат спокойно.

Друг важен фактор за здравето на градината са опрашителите. Уверете се, че сте засадили цветя и плодове, които привличат опрашители и синигери. Те са най-доброто средство за естествен контрол.

Премахване на плевелите

Най-естественото отстраняване на плевелите е чрез копаене и обръщане на почвата. Това може да става ръчно или със специална машина. Обръщането и разрохкването на почвата е особено необходимо преди в нея да бъдат засадени културите, които ще отглеждаме. Премахването на плевелите е задължително, макар понякога доста трудно. Важно е те да бъдат изкоренени, тъй като в противен случай много бързо пак ще израснат и ще се размножат.

Копаене и премахване на плевелите

Ръчното прекопаване си остава сред най-ефективните начини за премахване на плевелите. Добре е да се прави в сухо време, за да може отрязаните плевели да изсъхнат на слънцето и да умрат.

Сред най-ефективните начини да спрете растежа на плевелите е мулчирането.

Прекопаването и обръщането на градината през есента пък ще помогне вредители, като различни видове червеи, да останат на повърхността и по този начин ефективно да бъдат премахнати от птиците.

Добрият дренаж помага за справянето с клубена и други проблеми по растенията.

Подобряването на почвата увеличава устойчивостта ѝ на вредители и плевели. Най-ефективно е почвата да се подхранва с естествени материали, като компоста от домашния ви компостер например. Връщайки органичните отпадъци в почвата, вие ще подобрите структурата на почвата, ще подпомогнете нейната плодородност, цветята ви ще цъфтят повече и ще ѝ доставите много важни хранителни вещества. Наторяването на почвата с различни течни или гранулирани торове трябва да е умерено и много добре съобразено с вида на самата почва. Прекомерното и неправилно наторяване могат да увредят растенията.

Ротация на засаждането на културите

Това е още един много екологичен и ефективен начин за борба с болестите и вредителите по растенията. Когато винаги засявате едни и същи растения на едни и същи места в градината, защото там се е оказало, че виреят добре и имате богата реколта, много често резултира в натрупването на вредители в почвата, които после атакуват растенията ви. Такива са най-често срещаните вредители по картофите и доматите.

Ротацията на културите се осъществява като растенията, които е добре да се отглеждат заедно, се преместват на друго място всяка година за период от 3-4 години. За това време болестите или вредителите по даденото растение се отдръпват от почвата до момента, в който дойде време растението отново да бъде отглеждано на първоначалното място.

Пример за ротация при засаждането на културите на 4 години:

Първата година: кореноплодниморкови, цвекло, пащърнак.

Втората година: зеле и кръстоцветни зеленчуци.

Третата година: картофи, целина, праз и лук.

Четвъртата година: грах и бобови зеленчуци.

Избиране на точния момент за засяване на семена или засаждане на растенията и събиране на реколтата

И това е ефективен метод за еко контрол над болестите и вредители по растенията. Някои вредители се появяват след зимата, горе-долу по едно и също време всяка година. Можете да предотвратите тяхната атака като засадите зелето и кръстоцветните зеленчуци възможно най-рано, така че корените им да са укрепнали, докато се появяват вредителите по тях през април.

Правилното подреждане на растенията, които си помагат в градината, също е сред методите за справяне с болести и вредители. Например невенът, отглеждан до домати в парника, води до намаляване вероятността от появата на листни въшки по растенията. Листните въшки не понасят миризмата на невен.

Подрязването на дръвчетата и храстите подпомага растежа им. Премахвайте всички изсъхнали и заболели клончета и части на храстите веднага щом ги забележите.

Премахвайте своевременно и нездравите части на плодните дръвчета. Така ще избегнете те да бъдат нападнати от вредители и гъбички.

Отървете се от всички отпадъци, след като подрежете дръчветата и храстите, премахнете и падналите листа, за да не оставяте на вредителите удобно място за скривалище. Подредете растенията, редовно премахвайте плевелите между тях и ги подхранвайте.
И най-важното: бъдете бдителни и ежедневно преглеждайте любимите си растения, за да ги спасите от всяка опасност още в самото начало.

 

Свързани продукти

Грах градински Рондо
Код: 1820
Цена: 2.29 лв.
Целина главеста
Код: 1858
Цена: 1.29 лв.
Тор за домати, 350 г
Код: 1309101
Цена: 12.79 лв.
Марки представени в магазин Ботаника