Грижа за стайните растения

Грижа за стайните растения


Сподели

Обръщайте внимание на стайните растения!

Ако удовлетворявате основните им нужди от светлина, вода, хранителни вещества и топлина, стайните растения са лесни за отглеждане. Светлина е много важна. Ако растенията са ви хилави и разтеглени,значи не им достига светлина - осигурете им повече: тя е единственият им източник на енергия. Растенията имат нужда от вода, но не толкова много, че да дави корените им. Почти всички понасят сушата по-добре от потапянето във вода, за това внимавайте да не преполивате. Редовното торене има голям ефект, тъй като хранителните съставки в почвата могат да се изчерпят. Температурата често не е особено важна- ако е подходяща за вас, вероятно ще е подходяща и за растенията.

Къде да поставите растението?

Най-добрият начин да се уверите, че растението ще е здраво и ще расте добре, е да удовлетворите нуждите му от подходящо място в дома. Растението може да изглежда красиво на определено място, но ако светлината и температурата са неподходящи, а и ако не успеете да отговорите на други негови нужди- например добра влажност, то скоро ще загуби красотата си и ще придобива все по-нездрав вид!
Почиствайте листата на цветята, за да поглъщат максимални количества светлина. Използвайте мека влажна кърпа, за да премахнете замърсяванията, или измивайте с хладък душ.

Торене и поливане!
Неправилното поливане е най-честата причина за ненавременното загиване на много стайни растения, но ако не им осигурите достатъчно, умират.

Кога да поливате?
Проверявайте редовно и ще разберете, че някои растения изсъхват по-бързо от други. При големи растения с буйни листа, както и поставените на пряко слънце, обикновено това става най-бързо. Растенията в глинени саксии изсъхват по-бързо от онези в пластмасовите. Не се изкушавайте да поливате, само защото сте извадили лейката. Поливайте растенията само при нужда- повечето са готови за това, когато горният 1см почва изсъхне.
Поливане отгоре: Това често е най-удобният начин за поливане. Подходящ е за повечето растения и най-вече за тези с дървени стъбла. Така осигуряваме равномерно овлажняване на почвата, тъй като гравитацията изтегля водата надолу.
Уверете се, че пръстта стига до 2-3см под ръба на саксията – това оставя достатъчно място за добро поливане и няма да се наложи да чакате, докато попие. Не оставяйте растенията заляти с излишна вода.

Поливане отдолу
Растенията с преплетени или месести стъбла като африканската теменужка (Saintpaulia) са склонни да загиват, ако растението се намокри. Затова е важно да поливате тези растения отдолу. Можете да използвате този метод и за подхранване с течен тор. Ако долната част на саксията има слой дренаж, ще трябва да използвате дълбока чиния, за да се уверите, че водата стига до корените. Повечето растения се нуждая от накисване за около 20 минути.

Потопете и отцедете
Орхидеите се отглеждат в рохкава почва и често е трудно да се разбере дали имат нужда от поливане. Внимавайте с тях, тъй като се повреждат при преполиване. Основно правило е да ги потапяте веднъж седмично в купа с хладка вода. Това позволява на почвата да поеме точно необходимото й количество вода.

Торене
Редовното торене е много важно за растенията. Започнете няколко седмици, след като сте купили растението. Можете да смесвате почвата с хранителни добавки, постепенно изпускащи съдържащите се в тях вещества, може също на равни интервали да добавяте течен тор към водата, с която поливате. Балансираният течен тор, по-силен или по-слаб е достатъчен за повечето растения. Съществуват и специални торове за специфичните нужди на орхидеите, цитрусовите плодове, растенията с непоносимост към варовик и листодекоративните растения. Течните торове са много прости за употреба. Измерете нужното количество вода, добавете няколко капки тор и полейте с кана или лейка.

Проблеми с поливането
Поливането, като че ли причинява повече неприятности, отколкото бихме могли да предположим.
Засушаването е доста очевидно, тъй като почвата е суха, но клюмването поради преполиване е по-коварно: постоянно мократа почва бавно унищожава корените. При подходящи грижи преполятите растения могат да се съживят.

Изсушаване на растенията
Ако установите, че сте преполяли растението, може да успеете да го изсушите. Отстранете саксията и увийте коренището с хартиени кърпи или вестник, докато цялата излишна влага се изтегли от почвата. После го дръжте съвсем леко влажно и пазете от пряко слънце няколко седмици, докато корените се възстановят.

Съживяване на клюмнало растение!
Ефектът от засушаване би могъл да бъде доста драматичен. Растението може внезапно да клюмне за една нощ и на сутринта да го видите с отпуснати стъбла, тъжно увиснали покрай саксията. Твърде сухата почва се отдръпва покрай нея, ако се опитате да го рехидратирате, чрез нормално поливане.

1. Ако растението клюмне, преди да предприемете, каквото и да било, уверете се, че проблемът е в сухата почва. Клюмването може да се дължи и на преполиване или гъгрици.

2. Преместете растението на хладно, далеч от пряко слънце и поставете пластмасовата саксия в купа с хладка вода. Ако коренището е толкова сухо, че изплува, притиснете го с камък, поставен на повърхността на почвата.

3. След накисване за около 20 минути, извадете от купата и оставете саксията да се изцеди за 10 минути, преди да я върнете в кашпата. Растението би трябвало да покаже признаци на съживяване в рамките на около час.

Поливане по време на почивка
Полейте ги добре, преди да тръгнете и ги преместете в хладна стая, където да са предпазени от слънце. Ако ви е удобно, поставете всички растения във вана и ги полейте там.
Капилярна система за поливане е лесна за поставяне и в зависимост от размера си, може да осигурява достатъчно вода за растенията в продължение около седмица. Сложете запушалка и поставете специална капилярна подложка ( или хавлиена кърпа) върху поставката за отцеждане в кухнята и по самия умивалник. Поставете растенията върху подложката, постлана върху отцедилника. Влагата се изкачва по подложката и се разпространява под саксиите, където се поглъща от почвата. Този метод не е подходящ за саксии с дренажни материали в основата, тъй като подложката трябва да е в контакт с почвата- и разбира се, трябва да махнете всички кашпи. Ако е възможно, направете еднодневен тест- това ще ви позволи да прецените, за колко време ще стигне пълен умивалник с вода и да проверите дали запушалката не пропуска.

Фитилната система може да е достатъчна за растения, твърде голями за местене. Поставете купа вода над нивото на почвата, притиснете на дъното и с помоща на камък, ивица от капилярна подложка (или вълнен конец) и заровете другия край в пръстта.

Създайте голям резервоар, от който да капе вода в почвата, през дупка в капачката на пластмасова бутилка с изрязано дъно. Необходима е съвсем малка дупка в капачката. Разумно е първо да експериментирате, преди да заминете.

 


ТОРОВЕ ЗА ВАШИТЕ РАСТЕНИЯ
Обогатител за стайни растения – Приложение - цветя, засегнати от желязна хлороза (изсветляване и пожълтяване на листата, дължащо се на железен дефицит. Преодоляване на симптомите на хлорозата - за получаване на трайна зелена окраска на листата. Подобрено хранене на растенията.

Тор за листно-декоративни растения - Концентриран течен тор за листно-декоративни растения с по- високо съдържание на азот, калций и магнезий и е специално създадена да стимулира образуването на листна маса и поддържането й свежа и красива. Осигурява на цветята балансирано хранене, прави листата им лъскави и здрави и им осигурява дълъг живот.

Тор за цъфтящи растения - Концентриран течен тор за цъфтящи растения. Стимулира цъфтежа и получаването на трайни цветове. Резултатът е увеличен брой цветове, с по- ярка украска и по- продължителен цъфтеж. Да се редува с Лактофол за листно-декоративни растения!

Концентриран течен универсален тор за цветя - Концентриран течен универсален тор за цветя. Универсалният тор е подходящ за цъфтящи и листно-декоративни растения. Осигурява им балансирано хранене, увеличен брой цветове, наситена окраска, здрави и лъскави листа и повишена устойчивост към заболявания.

Тор за балконски цветя - Концентриран течен тор за външни растения. Това е специализиран комплексен тор с повишено съдържание на фосфор и калий, обогатен допълнително с микроелементите желязо и кобалт. Подхранвайки балконските цветя с торовете ЛАКТОФОЛ се постига обилен цъфтеж, красиви, трайни и ароматни цветове и подобрена устойчивост на променливите климатични условия.

Тор за КАКТУСИ и СУКУЛЕНТНИ растения - Концентриран течен тор за кактуси и сукуленти. Съдържа макро елементи и 15 вида микроелементи, които подпомагат успешния цъфтеж и плодоносене: по-често ще се радваме на нежните и с ярка украска цветове.

Тор за ЦИТРУСИ, МАНГО, АВОКАДО - Приложение:лимон, портокал, мандарина и други Начин на торене: чрез поливане с разтвор Приготвяне на разтвора: Една капачка се разтваря в 1,5 л вода и с разтвора се поливат 8-10 средно големи саксии. Резултати: по-ярка окраска по-добро задържане на плодовете по-голяма устойчивост на заболяванията балансирано хранене

Тор за Орхидеи РАСТЕЖ - Балансирана храна за енергичен растеж на орхидеи (азалии, рододендрони). Ползва се по време на вегетативната фаза. Високото съдържание на азот спомага за растежа на здрави корени и листна маса. Стимулира формиране на цветоноси.

Тор за Орхидеи ЦЪФТЕЖ - Балансирана храна за орхидеи (азалии, рододендрони) в цъфтеж. Високото съдържание на фосфор и калий спомага за по-обилен цъфтеж

Спрей за орхидеи - Освежаващ спрей за орхидеи. Подхранва листната маса и надземните корени. Допринася за цялостното здраве на растенията, правилен растеж и обилен цъфтеж.

Торови пръчици за орхидеи - Прилага се по 1 доза на всеки 2 месеца през периода на активен растеж и цъфтеж.
В периода от октомври до февруари - използвайте половината от основната доза.
За орхидеи, чувствителни към засоляване на субстрата, напр. Miltonia, прилагайте половината от основната доза.
След водната баня отстранете излишната вода от саксията.

Универсален осмокотен тор - Торови кубчета за стайни и балконски растения. 1 доза на всеки 6 месеца. Поставете кубчето между корените. Полейте обилно с вода.

Пръчици за зелени растения – Всяка пръчица се поставя в саксията на растението, действа два месеца. Подсилва растежа и развитието на зелените растения.

Спрей за зелени растения - Спрей за естествен блясък на стайните растения. Създава красив, естествен и дълготраен блясък на стайните растения. Ефективно отстранява варовикови петна от листа, причинени от твърдата вода, предотвратява напрашването на листата, намалява транспирацията на листата в сухи райони, като същевременно не възпрепятства естествения процес на дишане.

Тор за цъфтящи растения - "Цветна буря" е интервенционен тор с професионално качество - той влияе върху обилния цъфтеж, благодарение на високото съдържание на фосфор и калий в съответната пропорция.
Торът се усвоява много добре от растенията, не създава опасност от прекомерно наторяване и изгаряне на растенията.

Пръчици за цъфтящи растения – Всяка пръчица се поставя в почвата. Действа 2 месеца. Осигурява развитие и цъфтеж на всички цъфтящи растения.

Свързани продукти

Пръчици за орхидеи, 10 бр.
Код: 7300
Цена: 8.49 лв.
Спрей за зелени растения, 200мл
Код: 1942111
Цена: 12.59 лв.
Спрей за орхидеи 470 мл.
Код: 880
Цена: 5.49 лв.
Марки представени в магазин Ботаника