Градско градинарство за деца

Градско градинарство за деца


Сподели

В новото хилядолетие, грижата за планетата ни е по-важна отвсякога. За да поправим някои от нанесените вече щети на земята ни, трябва да привлечем младите и да ги научим как да ценят, да се наслаждават и да пазят природата във всичките й проявления. Когато има отношение, има и грижа.

В ерата на пакетираните храни и консумацията на всичко, което ни заобикаля, много училища включват практически занимания в училищна градинка където децата могат да се докоснат до магията на природата и нагледно могат да видят откъде идва храната ни.

Всъщност, всеки от нас може да открехне вълшебната врата към тайната градина, в която децата да бъдат откриватели и преки участници в чудото на природата!

Сега, това може да се случи навсякъде – вкъщи, на балкона, на двора, в градината, зад блока…Не е нужно да имате голям двор или специални принадлежности за да градинарствате с децата. Трябва само мъничко желание за големи чудеса! Няма възраст, която да не намери нещо от себе си в градината…мека и влажна почва като пластилин, морковени победители за игра на лимки, грахова диадема, цвете за любимо момиче, букет за мама, ароматни подправки за парти бургери…за всеки има по нещо!

Освен връзка с природата, градинарството е още едно приятно занимание, което намалява престоят пред електронните устройства. Градинарството е за мечтатели, а кой е по-голям мечтател от децата?!?...Да засееш миниатюрна семка, която да наглеждаш всеки ден, всеки час… и да очакваш с нетърпение да се покаже над почвата, това е мечтата, която задейства магията на сътворението!

Във време на трудности, на забързан живот и липса на минути за отдих и чист въздух, домашното градинарство е повод децата да излязат навън и да дишат, да усетят вятъра, слънцето…да заровят пръстчета в почвата, да помиришат цвете, да си откъснат чери доматче от клонката…все човешки действия, които загубихме в бързане и конкуренция. А човешките действия провокират човешки усещания. Да работиш с ръцете си, да виждаш ден след ден резултатите от действията си, това е радост, която сега можем да изживеем заедно с децата ни.

Ето как можем да започнем:

  1. Изберете лесни и бързи за отглеждане растения, които скоро ще дадат плод или цвят. Можете да започнете с: моркови, репички, грах, чери домати, босилек, магданоз, навени, циния, слънчоглед, латинка и др.
  2. Подберете слънчево място на балкона или на двора , което всеки ден можете да посещавате, за да се радвате на градинката си.
  3. Качествената почва  е сред най-важните условия за здрави и изобилни растения. На дъното на саксия или предварително изкопана дупка в двора поставете шепа дребни камъчета, за да помогнете на излишната вода да се отцежда. Допълнете с обеззаразена и богата на хранителни вещества почва или торфен субстрат.
  4. Засейте семената на растението, което искате да отгледате и ги покрийте с 1 см почва. Притиснете леко за контакт и полейте обилно.
  5. Наблюдавайте новия си приятел и когато почвата изсъхне, поливайте.
  6. След 6-7 дни ще поникне нежно листенце, което с вашата помощ и любов ще се превърне във вкусно и красиво растение!

А когато излезете навън, можете да продължите да бъдете откриватели и да наблюдавате природата в квартала. През всеки сезон, природата рисува всичко наоколо в различни цветове и форми. Харесайте си дърво, за което да се грижите. Поливайте го, почиствайте около него, направете си пикник под сянката му, а през студените дни, мечтайте и планирайте заедно с децата новото начало през следващата пролет!

Свързани продукти

Ръкавици градински, детски
Код: GR0039
Цена: 8.59 лв.
Ръчна лопатка, детска
Код: GR0143
Цена: 6.29 лв.
Ръчна лопатка, детска
Код: GR0144
Цена: 6.29 лв.
Ръчно гребло, детско
Код: GR0145
Цена: 6.29 лв.
Марки представени в магазин Ботаника