Есенно засаждане на луковици

Есенно засаждане на луковици


Сподели

Есента е времето да засадим луковици за цветове рано напролет. След дългата сива и студена зима, няма нищо по-добро от това да гледаме как поникват пролетните цветя. Те първи ни съобщават, че пролетта и топлото време идват!

Какво да засадим: Съществуват стотици различни видове луковици за есенно засаждане. Най-познати са лалета, нарциси, кокичета, алиуми, зюмбюли, мускари, и фритилария. Развихрете въображението си и комбинирайте различни видове луковици по цветове, форми и аромати! Офермете цветни кътове в градината, в саксии или засадете луковици в тревната площ. Възможностите са безкрайни!

Есенните луковици цъфтят и по различно време и това е още една възможност да планирате цветната градина на етапи: ранно-цъфтящи, средно-пролетни и късно-цъфтящи.

Първият съвет, който трябва да следвате е: каквато и луковица да садите, засадете я на 2,5 пъти размера й дълбочина. Най-добре е да следвате инструкциите на всяка опаковка или таблицата по-долу. Винаги садете луковиците в групи, единичните цветя в градината не изглеждат много вълнуващо.

 

Луковици

Дълбочина на засаждане

Разстояние на засаждане

Брой луковици за невероятни резултати!

Лалета

20 см

15 см

5-20 бр

Нарциси

20 см

15 см

5-20 бр

Алиуми

12 см

8 см

7-9 бр

Минзухари

8 см

8 см

9-13 бр

Фритилария

10 см

8 см

7-11 бр

Зюмбюли, Мускарита

8 см

8 см

9-12 бр

Кокичета

8 см

8 см

9-12 бр

Кога да засадим есенните луковици:

Луковици Време на засаждане
Лалета Късна есен
Нарциси Късно лято
Алиуми Късна есен
Минзухари Късно лято
Фритилария Късна есен
Зюмбюли, Мускарита Късна есен
Кокичета Късно лято

Марки представени в магазин Ботаника