Декоративните треви

Декоративните треви


Сподели

Декоративните треви са най-функционалните растения във всеки пейзаж и имат с какво да се похвалят през всеки сезон от годината. Отглеждат се много лесно, непретенциозни са, презимуват навън в България, устойчиви са на вредители и болести и се развиват много бързо. Ако всичко това не ви стига, за да се влюбите в тях, почакайте само да видите колко грациозно се полюшват на летния бриз.

Има подходяща декоративна трева за почти всяка градина. Растенията могат да са едногодишни или многогодишни, вечнозелени или листопадни и варират на височина от 30 см до 4 м. Можете да ги използвате, за да разнообразите своите цветни композиции, за озеленяване на балкони и тераси или като акцент в двора.

Кога се засажда декоративната трева?

Декоративните треви се засаждат през пролетта или през есента.

Съществуват най-различни видове треви, всяка със своите изисквания за отглеждане – някои виреят добре във влажна, но добре дренирана почва, а други предпочитат суха или влагозадържаща почва. Повечето треви растат добре на слънчево изложение, но някои се справят и на сянка. Уверете се, че тревата, която сте избрали, е подходяща за вашите условия.

Орежете короната на листопадните сортове през пролетта и прочистете вечнозелените видове. Тогава е и времето да разделите по-големите туфи и да размножите растенията, ако вече са изпълнили отреденото им място.

При рязането внимавайте да не нараните новите стръкове. Почистете и добавете 5 см мулч за задържане на влагата и предпазване от плевели, и добавете една шепа универсален тор на тофа.

Тези разкрасителни и подхранващи спа процедури ще дадат силен старт на декоративните треви за още по-очарователен изглед през следващото лято.

3 златни правила за отглеждане на декоративни треви:

Ако има 3 ТОП съвета за отглеждане на декоративни треви, те са:

  1. Отрежете надземната част на високите сортове треви през пролетта.
  2. Орежете цветните декоративни треви (сини, жълти, червени, оранжеви, кафяви) през лятото.
  3. Не подхранвайте декоративните треви повече от веднъж годишно. Те не обичат азота.

Как да отгледате декоративни треви от семена?

Някои декоративни треви са много скъпи, особено ако искате да купите по-развит и екзотичен сорт. Ако ги отгледате от семена обаче, можете да получите десетки малки растения на почти никаква цена. Едно пакетче не струва повече от 1-2 лева, а съдържа над 50 семена.

Декоративните треви придават лежерен и безбрежен вид на мястото, което обитават и често се отглеждат в комбинация с други летни фаворити: Вербена, Рудбекия, Ехинацея, Алиум и всички други високи и едри летни цветя.

Семената на декоративните трева са много дребни, затова ги засейте като ги посолите върху почвата и леко ги притиснете за по-добър контакт.

Не ги поливайте отгоре, за да не потънат в почвата, а вместо това накиснете саксията в съд с вода за 1-2 часа.

Така почвата ще поеме достатъчно вода, за да овлажни семената.

В зависимост от сорта трева, семената ще покълнат до 2-3 седмици. След края на пролетните слани, можете да ги закалите в продължение на 5-6 дни и след това трайно да ги изнесете на постоянното им място навън.

Как да комбинирате различните видове треви за най-впечатляващи резултати?

Изберете видовете треви, които искате да отглеждате. Подберете треви в различни нюанси и с различна текстура. Например комбинирайте Синя фестука с Червена трева.

Разликата във височината ще добави разнообразие и по вертикала на композицията. Ако имате повече място или балконът ви може да понесе още няколко саксии, добавете и сортове треви с различни форми и цветове, като Заешки опашки и Гривест ечемик, видове Карекс и различни сукулентни или и други треви.

Тайната на успешното комбиниране на различни растения е в това да ги съчетаете според изискванията им към светлината и водата. Останалото е поезия…

Къде да засадите декоративната трева?

С толкова различни сортове треви, съществува подходящ за всяко място вид. За топло и сухо място отглеждайте декоративни треви тип Festuca. За сенчести места и по-тежка и влажна почва изберете Milium и Acorus. Пампаската трева или, ако искате да звучите професионално – Cortaderia, е най-подходяща за крайбрежни градини, а треви от типа Carex ще виреят добре около вода или на по-тежки почви.

По-високите треви ще изглеждат добре на завет, за да не се пречупват високите им стръкове под натиска на вятъра. Ако искате да ги отглеждате в саксия, използвайте по-тежка почва, която ще задържа растението в саксията при бури и по-силни ветрове.

Как да засадите декоративна трева?

Подберете саксия, по-дълбока от сегашната, и пресадете растението както обичайно.

Ако засаждате декоративни треви на двора, позиционирайте най-високите отзад, а по-ниските отпред, така че да можете да се наслаждавате на красотата на всички треви. Оставете по 50 см между отделните растения, за да им дадете възможност да развият богата корона.

Едни от най-впечатляващите видове декоративни треви, които можете да отгледате от семена, са:

  • Пампаска трева (бяла или розова): Цъфти през лятото и есента. Обича заветно и слънчево място и добре дренирана почва. Достига височина до 4 м и може да се засади в центъра на двора или в някой ъгъл.
  • Гривест ечемик: Цъфти от юни до август и вирее на полусенчести места. Образува компактни туфи с цветни класове с дължина 5-10 см. Гривестият ечемик дава структура и акцент в градината целогодишно.
  • Синя фестука: Вечнозелена декоративна трева със синьо-сребърни нюанси, подходяща за декориране на алпинеуми и балконски сандъчета. Може да се отглежда и като стайно растение. Подходяща е и за озеленяване на покривни градини. Цъфти от края на май до август. Топлолюбив вид, който издържа на по-сухи и слънчеви места. След всяко подстригване става все по-гъста.
     
  • Заешки опашки: Декоративна трева с дълготрайни цветове, напомнящи пухкави заешки опашки. Подходяща за саксии, алпинеуми, като акцент или граница в цветни градини и тревни площи. Заешките опашки достигат височина до 50 см. Най-добре растат на песъчливи и пропускливи почви и на слънчево изложение. Полива се умерено, но не трябва да изсъхва напълно. Не се влияе от подрязване.
     
  • Stipa: Фина и сухоустойчива декоративна трева. Расте на плътни изправени туфи. Цъфти от юли до август. Подходяща за скални кътове, цветни бордюри и саксии. Stipa е многогодишна, зимоустойчива и непретенциозна към условията на отглеждане.

Както може би се убедихте вече, има подходяща декоративна трева за всеки вкус и за всяка градина. Ако се чувствате много по-вдъхновени да разнообразите балкона или двора си с декоративни треви, може би е време да ги прегледате и изберете кои от тях искате да красят следващото ви лято.

Свързани продукти

Лимонена трева
Код: p538
Цена: 6.99 лв.
Пампаска трева (бяла)
Код: p425
Цена: 5.69 лв.
Пампаска трева (розова)
Код: p426
Цена: 5.69 лв.
Марки представени в магазин Ботаника