Балкон по френски

Балкон по френски


Сподели

Да накараш елегантността да изглежда лежерна и непринудена, това е запазена марка на французойките, от чиито балкони надничат шикозни градини.

Една разходка из парижките улици дава много идеи как да добавим чар към всеки градски балкон.

1. ФРЕНСКИ ПРОЗОРЦИ

Отворете широко прозорците и вратите и направете балкона част от апартамента. Френските прозорци създават допълнително усещане за простор и откриват по-добра гледка към балкона.

 2. ПАРАПЕТИ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО

Парапетите от ковано желязо се изработват в най-разнообразни форми, орнаменти, цветове и комбинации и от векове украсяват фасадите на жилищните сгради във Франция и Испания. Боядисани в черно, железните парапети се превръщат в идеална подпора за каскадни растения и градински мебели.

 3. ВСЕКИ САНТИМЕТЪР ИМА ЗНАЧЕНИЕ

Можете да създадете вертикална градина и на най-малкия балкон като планирате разположението на растенията в три нива: фасада (там увивните растения ще намерят упора за развитие), под ( където саксийните растения ще се чувстват добре) и парапети (за балконски сандъчета, пълни с ароматни подправки и слънцелюбиви цветя).

 4. БАЛКОНСКИТЕ САНДЪЧЕТА

Засадете ароматни подправки и цветя в балконски сандъчета и винаги ще имате нещо подходящо за украса към вечерята или добавка във вазата. През различните месеци, можете да сменяте растенията според сезона и периода им на цъфтеж.

Сега можете да наблегнете на растения, които цъфтят и плододават през есента за красива и ароматна градина на балкона чак до първите слани. Изберете сред теменужки, хризантеми, астри, далии от цветята; кориандър, див копър, риган, мащерка, магданоз, розмарин, горчица, киселец и рукола от подправките; увивен фасул, броколи, марули, ароматен грах, лук, репички, моркови и спанак от зеленчуците. 

 5. СМЕСЕНИ САКСИИ

Не се колебайте да експериментирате с различни по цвят, текстура и излъчване растения. Фурми, див копър, чери домати, подправки, цветя за рязан цвят и екзотични растения са сред обичайните обитатели на френските балкони. За по-бохемски вид на градската ви градина, смесвайте смело ядливи и декоративни растения в една саксия и оставете увивните растения да растат свободно.

6. РАМКИРАЙТЕ ИЗГЛЕДА

Насочете младите издънки на увивните растения около прозорците, за да поставите гледката от балкона в красива рамка!

7. ПОДПОРИТЕ

Увивните и катерливи растения натежават с напредване на растежа си (някои вдървяват стеблата си) и трябва да се подсигури подпора за листната им маса. Осигурете стабилни подпори под формата на решетка, стълба или пергола и насочвайте младите издънки около тях. Това ще подсигури стабилна основа за по-нататъшното развитие на многогодишните растения.

 8. СУХОУСТОЙЧИВИТЕ ВИДОВЕ

Балконските саксии и сандъчета пресъхват бързо през лятото, затова поливайте редовно растенията (или изградете поливна система на балкона) и подберете видове, които издържат на засушаване и могат да живеят с по-малко вода: маслинови дръвчета, цитрусови растения, кактуси, сукуленти и други средиземноморски видове. При засаждане, използвайте торфена смеска с повече перлит, който задържа вода при поливане и я освобождава във времето. Това ще поддържа почвата влажна до следващото поливане. Както и да оформите балкон-градината, не забравяйте да подхранвате редовно растенията с подходящ тор, за да растат здрави и красиви!

9. ЦВЕТОВИТЕ КОМБИНАЦИИ

Придържайте се към прости и ненатрапчиви цветови комбинации. Изберете един цвят (червеното е добър избор) и добавете тук-там цъфтящи растения, които ще допълнят зеленината и ще оформят красиви акценти. Чери доматите ще добавят към червената тема и ще внесат допълнителен чар в градината ви.

Пуснете си хубава музика, поканете приятели на гости и ги почерпете с гледка и меню, в което задължително добавете щипка шик от балконската ви градина! 

Снимки:Mimi Giboin. Идея: GARDENISTA