8 растения, които гонят неприятелите в градината

8 растения, които гонят неприятелите в градината


Сподели

Освен че са красиви и ухаят приятно, има цветя, които могат да послужат като естествен репелент срещу неприятелите в градината.

Пролетта е най-подходящото време да ги засеем директно в двора, в близост до растения, които имат нужда от пазители!

Лавандула

Уникалният аромат на лавандулата няма еквивалент сред билките! Произхожда от района на Средиземноморието, но е разпространена из целия свят.

Лавандулата е многогодишен вечнозелен полу-храст, който достига височина 40-80 см. Цветовете са дребни, оцветени са в бяло, бледорозово, виолетово или синьо. Мястото за отглеждането й трябва да е защитено от ветрове, топло, огрявано от слънцето, с дълбока и пропусклива почва.

Отглежда се за медицински, декоративни, козметични и домашни цели. Лавандуловият цвят е и анти инсектицидно средство, като най-силно отблъсква комари, молци и бълхи.

Купете семена за лавандула тук.

Детелина

Детелината е сухоустойчиво и невзискателно растение с над 300 разновидности. Корените й имат свойството да усвояват азота и това допринася за оформяне на плътна зелена листна маса. Засадена около зеленчуците, тя отблъсква вредителите като им пречи да достигнат до плячката. Засейте детелина около зелето, за да го защитите от нападение на гъсеници и листни въшки.

Купете семена за детелина тук

Тагетес

Тагетесът е сухоустойчиво растение и корените му бързо се възстановяват при засушаване. Чувствително е към измръзване. Не става по-високо от 15-25 см и е много подходящо за бордюри на лехи или там, където мястото е по-ограничено. Цъфти от юли до първите минусови температури в късната есен.

Тагетесът пази ягодовите лехи от хоботник, а зелето и лука – от лукова муха, гъсеници и зелева пеперуда. Отвара от тагетес помага срещу листни въшки по бобовите и плодните растения и храсти. Прецъфтелите цветове се отрязват и закопават в лехите против развитие на гъбни болести.

Купете семена за тагетес тук

 

Невен

Красиво едногодишно растение с много медицински и козметични приложения. Подходящо за сандъчета, саксии и за отглеждане в градината. Не изисква много грижи. Има славата на антисептик, а в кулинарията се ползва и като подправка. Цъфти от април до късна есен. Невените се славят със своята непретенциозност и лесно отглеждане.

Невенът пази зеле, пипер и домати от кърлежи и нематоди. Разположен в близост до ягодовите лехи, спасява ягодите от листни въшки, тъй като те нападат невена. Предотвратява развитието на гъбични болести в почвата и е естествен подобрител на повърхностния слой пръст.

Купете семена за невен тук

Латинка

Латинката е красиво едногодишно цвете със стелещо се по земята стъбло и краси градините и балконите от лято до слана. Засяването на Латинката става през април на постоянното място на растението, защото кореновата система лесно се поврежда при пресаждане.

Латинката пазят зелето и доматите от белокрилка, а засята в близост до божурите, ги пази от развитие на гъбични болести. Засадените латинки под овошките ще предпазят дръвчетата от пълзящи вредители, а ако на есен ги закопаете в почвата, ще я наторят.

Купете семена за латинка.

Петуния

Петунията е с ниски и гъсти стебла и дребни цветове. Вирее добре на слънчеви места и изисква редовно поливане. Петунията с нейното разнообразие от цветове, форми, багри, обилен и продължителен цъфтеж е сред най-популярните цветя. Използва се за цветни лехи, за бордюри, балкони, тераси и др. В прохладните летни вечери отделя приятен цветен аромат. След като прецъфти, трябва да се почиства от изсъхналите цветове.

Петунията се ползва и за защита от болести по бобовите растения, а репичките и ряпата – от кръстоцветни бълхи.

Купете семена за петуния тук.

Мушкато

Мушкатото съществува в  най-различни багри от бяло, до малиново във всички нюанси. Непретенциозно е към почвата, но по-добре се развива на малко по-тежка почва, добре наторена. Расте на светли, полусенчести и дори на северни изложения.

Мушкатото действа като дезинфектант. Ароматът му отблъсква вредителите по плодните храсти като ягоди, малини и други дребни плодове.

Поставете няколко саксии с мушкато пред вратата, за да гони и досадните мухи.

Купете семена за мушкато тук.

Хризантеми

Хризантемите са известни още и като царицата на есента. Това прекрасно цветно храстче цъфти до късна есен и се гледа много лесно. За да отглеждате хризантемите като многогодишни растения, не забравяйте да подкъсите надземната им част до минимум преди първите слани.

Някои видове хризантеми съдържат химически вещества, наречени пиретрини, които са отровни за някои инсекти, но безопасни за хора и домашни любимци. Отвара от цветовете на хризантеми отблъсква нематоди и бръмбари. Хризантемите са и естествен репелент срещу комари. 

Свързани продукти

City garden семена мушкато микс
Код: 10404
Цена: 1.79 лв.
Детелина червена
Код: 1499
Цена: 9.99 лв.
Лавандула
Код: v522
Цена: 3.69 лв.
Лавандула
Код: 20210
Цена: 1.59 лв.
Латинка
Код: 20151
Цена: 1.59 лв.
Пеларгониум / Мушкато
Код: 20126
Цена: 1.59 лв.
Петуния дребна смес
Код: v176
Цена: 3.69 лв.
Петуния кичеста микс
Код: 20140
Цена: 1.59 лв.
Марки представени в магазин Ботаника