Заповядайте във Вашия магазин!
Избор на категория

Пролетна грижа за тревния килим

Пролетна грижа за тревния килим


Сподели

Пролетните грижи за тревния килим ще приведат тревата в идеална форма за месеците когато ще сме навън и ще й се наслаждаваме. Необходимите дейности по тревния килим напролет включват:

•          Премахване на плевелите

Има два начина за борба с плевелите – механичен и химичен. Ако плевелите са малко си струва да опитате механично отстраняване като се стараете да отстранявате плевелите с корените им. За целта можете да използвате ръчен култиватор, с който плевелите и корените им лесно се отстраняват. Ако има много плевели по терена, третирайте ги със селективен хербицид за широколистни растения.

Можете да внесете хербицид заедно с тор за подхранване на тревата. Течният обогатител за трева ЛАКТОФОЛ е смесим с хербицидите и може да се прилага едновременно. Прочетете внимателно инструкциите за работа преди употреба на хербициди!

Съвет: Изчакайте 3-4 окосявания преди да третирате нова тревна площ с препарати против вредители.

•          Регулярно и правилно косене

Направете първото косене за годината по-ниско, за да подготвите тревната площ за пролетното аериране и вертикутиране. В общия случай тревата се поддържа на височина от 2,5 см до 4 см. Косете в сухо време, но ако продължително вали – не отлагайте. Движете косачката в определен ред и посока и не правете деформации заради повторно минаване. Ако косите ръчно или косачката ви не събира окосената трева, събирайте я вие.

•          Пролетно аериране и вертикутиране*

(*Аерирането и вертикутирането се извършват на тревни площи на поне 1 година.)

Аерирайте тревата с телена приставка за събиране на напластената суха трева. Заедно със сухата трева ще отстраните и голяма част от мъха. С тази операция ще изчистите натрупванията върху почвата и ще стимулирате регенеративната способност на тревата.

Вертикутирайте терена с приставка със специални ножове, което ще прореже в дълбочина тревната площ и ще почисти мъртвите корени. Тази дейност освежава тревата в дълбочина, проправя път на въздуха директно до корените и отстранява част от плевелите в зародиш.

•          Борба с мъха

Най-успешният начин за борба с мъха е подобряване на условията за растеж на нова трева.

Два пъти годишно (през пролетта и есента) аерирайте тревата, за да не позволявате на почвата да се сбива.

Поливайте я редовно, но не заблатявайте терена.

За всяко единично косене, косете тревата най-много 1/3 от размера й. Това не само ще заздрави тревата, но и ще й помогне да се пребори сама с много от плевелите.

Направете няколко подхранвания с тор с антимъх ефект ЛАКТОФОЛ, който спомага отстраняването мъха от тревните площи, подхранва тревния килим и предпазва от образуване на нов мъх.

•          Подсяване и попълване на празни участъци

Ако имате дупки в тревния килим, пролетта е времето да ги попълните с регенерираща тревна смеска ЛАКТОФОЛ RESTART – комбинация от бързорастящи, сгъстяващи и издръжливи сортове треви, подходящи за попълване на дупки в съществуваща тревна площ или за общо освежаване и сгъстяване на тревния терен. След окосяване и аериране на съществуващата трева на терена разпръснете равномерно тревните семена (най-добре с ръчна или електрическа сеялка) и ги прилепете към почвата чрез валиране.

•          Редовно поливане

Поливайте редовно с вода на лека струя, за да не отмиете семената от почвата. Ако тревната площ е току що засята, поливайте 1-2 пъти дневно докато тревата достигне 10 см. След второто окосяване, можете да преминете към нормален режим на поливане в зависимост от сезона, надморската височина и микроклимата.

Спазвайте последователността на стъпките и ще се радвате на свеж и плътен тревен килим!