Заповядайте във Вашия магазин!
Избор на категория
Как да се справим със свиването на листата на доматите?

Как да се справим със свиването на листата на доматите?


Сподели

По време на топла и влажна пролет, много често разсадите, над които бдим още от зимните месеци, развиват болести, изпитват липса на специфични хранителни елементи или пък нуждите им от поливане, топлина и слънце не са удовлетворени в необходимото им количество.

Добрата новина е, че какъвто и дискомфорт да изпитват зелените ни приятели, винаги ни дават сигнал като най-често това си личи по листната им маса.

Свиването на листата при доматите е често срещан проблем, който може да има различни причини.

Ето и някои от най-вероятните причини за свиването на листата при доматите:

  • Неприятели по растенията (въшки, белокрилка или други) - те са малки и почти незабележими, но могат да причинят свиване на листата. За да се преборите с тях, вземете засегнато листо и след консултация с агроном в агроаптека, третирайте с подходящ препарат или органичен метод (вижте видео съветът ни за органична борба с неприятели). Третираните с препарат листа ще изсъхнат и паднат, но новите ще растат здрави и чисти от вредители.
  • Екстремни климатични промени – доматите обичат умерен климат и по време на горещи дни и хладни нощи може да не им стига времето да се адаптират към амплитудите. Положението може да се усложни и при липса или излишък на влага. Ако това е вашият случай, мулчирайте корените на доматите с купен мулч, слама или друго и ги подхранете с богата на хранителни елементи почва, като по този начин ще заздравите корените на растенията и ще им осигурите добър изолатор срещу климатичните промени.
  • Бактериална инфекция или гниене - свиването на листата може да бъде симптом за по-сериозно заболяване по растенията, особено ако долните листа се свиват, потъмняват и по-късно изсъхват. Ако имате подобни съмнения, най-добре е да вземете засегнато листо и да се консултирате с агроном. Ако диагнозата се потвърди, най-добре е да изкорените засегнатите растения, за да спрете разпространението на заразата.
  • Липса на оптимални условия за растеж – За богата реколта и обилен цъфтеж, растенията имат нужда и от специфични хранителни елементи. В домашни условия всички растения имат нужда от редовно подхранване. При градинските растения, използването на торове е препоръчително за набавяне на необходимите макро и микро елементи за плододаване и цъжтеж. Доматите, като всички растения, имат нужда от специфични хранителни елементи, за да растат здрави и да плододават обилно. Калият играе важна роля в оптималното развитие и формиране на плодове и трябва да се осигурява на растенията. Торете със специализиран тор за домати, за най-добри резултати!

Прочетете инструкциите за ползване и спазвайте препоръчителните дози. Когато торите, изберете меко време, нанесете тора около корена и полейте обилно.

Във всички други случай е най-добре да се обърнете към агроном, който да ви посъветва как да помогнете на растенията.

А във всеки случай, добре подхранените и оптимално поливани домати, ще растат здрави и ще ви даряват с богата реколта!

Свързани продукти

Органичен тор за домати
Код: 1038
Цена: 19.99 лв.