Есенна грижа за тревния килим

Есенна грижа за тревния килим


Сподели

След летните барбекюта на двора и редуващи се периоди на горещо и дъждовно време, тревният килим се нуждае от грижа, която да му помогне да се възстанови и събере сили за предстоящата зима. Ето няколко съвета за това как да подготвите тревата за зимата и как да я подсилите така, че да е силна, жизнена и готова за свеж зелен старт през следващата пролет.

Пазете повърхността чиста.

Събирайте редовно падналите листа. Ако изчакате падането на последното листо преди да ги почистите, оставяте тревата под студено и влажно одеало, пълно с гниеща растителност. Препоръчително е поне веднъж седмично да почиствате падналите листа с гребло, електрически листосъбирач или косачка за трева.

Разрохкайте повърхността.

Направете това с гребло или друг инструмент, за да премахнете евентуалния слой спластени листа, прах, борови иглички или друг вид дребни отпадъци, които пречат на тревата да диша и я оставят да се задуши и развива процеси на гниене.

Аерирайте тревния килим.

Уплътняването е един от най-големите проблеми с тревните площи. Есенното аериране бързо ще помогне на тревата да укрепне. Аерирайте с аериращи сандали или друг шипов инструмент, за да може през направените дупчици да проникне вода и въздух в дълбочина и в същото време да облекчи естетственото уплътняване на тревните площи.

Нахранете поляната

След постоянното косене и ползване през лятото, тревата заслужава едно добро охранване преди началото на зимата. Изберете специален подхранващ тор, който съдържа богата гама от балансирани хранителни вещества като Обогатител за трева и приложете според предписанието на производителя. Прилагането на течен тор за листно подхранване ще направи вашата морава по-здрава, по-свежа и по-зелена за следващата пролет.

Попълнете дупките и наранените участъци.

Суша, натоварване, домашни любимци са все причини за празни петна по тревата. Попълнете дупките още тази есен с Лактофол тревна смеска RESTART за бърз и качествен ре-старт на тревния килим. Лактофол RESTART е комбинация от бързорастящи, сгъстяващи и издръжливи сортове треви, подходящи за условията на българския климат.

Сеенето на тревни семена се прави в няколко лесни и бързи стъпки:

Подготовка на почвата.

1.Разрохкайте земята на дълбочина 20 см, премахвайки камъни, корени и плевели. За  по-бързо образуване на тревата внесете минерален тор Лактофол - Комплексен тор за трева. Наторяването преди засяване на тревната смес осигурява необходимите хранителни вещества за добър старт на тревните растения. Гранулираната форма на тора гарантира постепенно и максимално усвояване на хранителните вещества.

2. Заравнете добре повърхността, като направите няколко повторения. Целта е да постигнете добре заравнена повърхнина, гладка отгоре и твърда отдолу.

Засяване:

1.         Засейте тревната смеска през пролетта, от февруари до юни, или през есента, от септември до ноември. Засетите през есента тревни смески са добре развити през пролетта и са по-издръжливи на суша и горещина.

2.         Сейте на кръст за по-добро разнасяне на семената.

3.         Покрийте леко семената.

4.         Валирайте почвата, за да притиснете семената.

5.         Поливайте обилно, за да поддържате почвата влажна, докато се развие моравата.

6.         Започнете да косите тревата когато тя достигне височина от 10 см.

7.         Поддържайте височина на моравата от около 3-4 см.

Марки представени в магазин Ботаника