5 СУПЕР РАННИ ЗЕЛЕНЧУКА ПРЕЗ ЗИМАТА

5 СУПЕР РАННИ ЗЕЛЕНЧУКА ПРЕЗ ЗИМАТА


Сподели

Зимата може да е доста продължителна, особено за любителите на свежи зеленчуци.

Тази седмица сме подбрали 5 СУПЕР РАННИ зеленчука, които можете да започнете да отглеждате през зимата и да имате свежи зеленчуци седмици преди всички останали!

ГРАХ

Грахът е растение на прохладния климат и пониква успешно при температури от 2-3 градуса. Това го прави отличен избор за ранен старт на градинарския сезон!

Отглеждането на грах за кълнове е лесен начин да добавите свеж грахов привкус към салатата само след няколко седмици. Кълновете имат същия вкус като граха и са пълни с полезни хранителни вещества!

Ако искате да консумирате листата на граха, можете да откъсвате всичко над втория същински лист. Това ще даде възможност на растението да развива следващи листа.

УСЛОВИЯ ЗА УСПЕШЕН РАЗСАД

В разсадна форма добавете фин торф за разсади, който няма да нарани младите кълнове и крехката коренова система и ще спомогне за правилното развитие на растенията от най-ранна фаза. 

При засяване на семена използвайте торфа без други добавки. Той ще осигури нормално развитие и хранене на растенията за не по-малко от 4 седмици. След това, продължете грижите за растенията с подходящ тор за подхранване.

Разположете равномерно 2-3 семенца от избрания сорт семена в предварително направени дупчици и ги притиснете леко под почвата.

Покрийте разсада с фолио за ранни култури или поставете тавата в оранжерия.

След като разсадът развие втори същински лист, можете да засадите растенията на постоянното им място на около 20 см едно от друго.

Много листни зеленчуци могат да се отглеждат през зимата в оранжерии или в защитени съдове, покрити с фолио за зеленчуци.

То подпомага и ускорява растежа на културите чрез създаване на благоприятен микроклимат за покълване на семената и за растеж на млади посеви. Така фолиото допринася за по-скорошна реколта. Полученият оранжериен ефект предизвиква повишаване на температурата и поддържа под фолиото идеални хидрометрични условия. Фолиото допълнително предпазва от атмосферни условия като градушка, вятър и други, предпазва и от насекоми и птици.

ГЛАВЕСТА САЛАТА

Главестите сортове салати са студолюбиви и виреят добре под оранжерия или защитно фолио. Заложете семената по същия начин като тези на граха, а когато разсада достигне втори същински лист, разредете растенията на около 25 см едно от друго.

Откъсвайте по няколко листа от по-големите, за да стимулирате растенията да образуват нови листа. Така ще си осигурите продължителна реколта от свежи салати!

Сред ранните зеленчуци са и по-екзотичните Кориандър, Синап и японска салата Мизуна.

МИЗУНА

Мизуна е листен зеленчук, който се отглежда от векове в Япония.

Характеризира се с крехки листа, подходящи за салати и като декорация на ястия. Сортът е много устойчив на замръзване. Във фазата на първи листа дори издържа без увреждания до -5°C. Японската маруля е много благодатен зеленчук, тъй като всяко рязане на листа стимулира образуването на нова листна маса. Младите листа са готови за консумация при височина 10см.

СПАНАК

Спанакът също е студоустойчиво растение и е подходящ за зимно отглеждане.

Може да се отглежда като бейби листа за салати. Съдържа  мaлĸo ĸaлopии, мнoгo витaмини и минepaли. Консумира се свеж в салати, на пара или в сготвено състояние.

Посейте 3-4 семена във всяка разсадна форма и покрийте със защитно фолио. Когато разсадът изпълни саксийката, разсадете растенията на 15 см, за да могат да образват по-богата листна маса. Откъсвайте по няколко листа от по-големите, за да стимулирате растенията да образуват нови листа.

РЕПИЧКИ

Репичките са задължителен елемент от ранната зелена салата. Репичките не изискват особено внимание и грижи – те са студоустойчиви, но се радват и на светлината. За този зеленчук не се нуждаете от голямо пространство. Посадете репичките на 2см дълбочина. Когато покълнат, ги дръжте на хладно и наблюдавайте почвата да не остане суха. При сеитба през 10-15 дни ще имате свежи репички за по продължително време.

С помощта на домашна оранжерия или защитно фолио, няма причина да чакате до пролетта, за да се насладите на свежестта на домашно отгледаните зеленчуци! 

Свързани продукти

City garden семена спанак
Код: 10414
Цена: 1.79 лв.
Бейби спанак
Код: 10506
Цена: 1.99 лв. / 1.79 лв.
Грах (ранен) БИО
Код: 9604
Цена: 1.99 лв.
Репички Flamboyant 2 БИО
Код: 9602
Цена: 1.99 лв.
Репички Flamboyant 2 БИО
Код: 10502
Цена: 1.99 лв. / 1.79 лв.
Репички любими
Код: 1852
Цена: 1.29 лв.
Репички Национал
Код: 20326
Цена: 1.59 лв.
Репички Червени
Код: 20325
Цена: 1.59 лв.
Спанак Зимен Гигант
Код: 2060
Цена: 1.49 лв.
Спанак Матадор
Код: 20327
Цена: 1.59 лв.
Марки представени в магазин Ботаника