Заповядайте във Вашия магазин!
Избор на категория
Защо е важно да храним птиците?

Защо е важно да храним птиците?


Сподели

Колкото по-студено става, толкова по-трудно дивите птици си намират храна. А най-сложно става когато падне сняг и покрие земята и изсъхналите растения - тогава нито семената се виждат, нито дребните насекоми, с които се хранят птиците.
И за да заслужим песента на птичките напролет, сега е моментът да се погрижим за тях и да им направим къщички и хранилки, от които да могат да се хранят през зимните месеци.

Къщичката за птици трябва да бъде окачена на защитено място – върху дърво или на стена, не по-ниско от 2 метра над земята, като отворът й трябва да е обърнат на изток или югоизток, за да не бъде осветявана вътрешността й от пробиващите облаците слънчеви лъчи. Входното отверстие е различно за различните хвъркати, които ще обитават дома – за скворците трябва да е 32-36 мм, за врабчетата – 26-28 мм; за синигерите – 25-26 мм и т. н. 

Храната, която поставяте в хранилката, трябва да е възможно най-разнообразна, за да привлече колкото може по-различни птици. Подходящи за целта са различните зърна и семена – слънчоглед, просо, царевица, овес; ядки, сушени плодове, варени картофи и яйца, хлебни трохи и корички (но не и от бял хляб, а от пълнозърнест). Не е лошо да се сложат и счукани черупки от яйца, за да се осигури калций за хвъркатите. И тъй като те има нужда и от по-калорична храна през зимата – окачете и парче несолена сланина. Него, а и нанизаните на гирлянди сушени плодове, може да окачите да висят и от клоните на дърветата. 

Помагайки на птиците да преживеят зимата, напролет те ще ви се отблагодарят като закусват с вредителите в градината ви!