noimage

Засейте си сега магданоз, няма да сгрешите


Сподели

Засейте си сега магданоз, няма да сгрешите

Една от най-употребяваните подправки, ако не и най-употребяваната, в българската кухня е магданозът. Листата му са толкова по-ценни, колкото от по-млади растения са откъснати. Като имате предвид това, вече може да подновите старата леха с нова. Лятото е много подходящ момент за сеитба. До есента ще може да изрязвате листата на два пъти и още няколко пъти през идната година. На такъв посев като изградите полиетиленов тунел още през януари-февруари, ще имате свеж магданоз в много ранна пролет. Можете да използвате сортове като Титан, Италиански гигант, Халбланге или добре познатия ви Фестивал 68.

Подходящият срок за сеитбата му е първата половина на август. Подходящото място за направа на такава леха с магданоз е освободеното от градинския грах, ранните домати, ранните картофи, ранните краставици и други ранни зеленчуци. Добре е тези зеленчуци да са торени с органични торове. Независимо от това може да употребите по 2 г на квадратен метър суперфосфат и по грам калиев сулфат. Внасяте ги в почвата с една по-дълбока обработка (докъм 20-25 см) и ако тя е суха, предварително поливате. Допълнително  я обработвате, за да я доведете до рохкото градинско състояние и оформяте лехата. Семената може да засеете разпръснато, но най-добре е да ги положите по предварително отбелязани редове на разстояние 10-15 см един от друг. Подходящата дълбочина на сеитба е 1,5-2 см, която може да постигнете, като ги посипете с толкова дебел пласт рохка пръст или като оформите толкова дълбоки браздички.

Семената на магданоза никнат бавно и то при условие на висока почвена влажност. Поливайте до поникването с немного вода, но всеки ден, а по-нататък според нуждата. Отстранявайте редовно и всеки поникнал плевел.

Когато листата достигнат 12-15 см, може да ги изрязвате и използвате. Внимавате да не нараните растежните връхчета, за да се развият нови

Свързани продукти

Био магданоз Gigante D·Itaia
Код: v980
Цена: 4.39 лв.
Магданоз Festival 68
Код: v533
Цена: 3.69 лв.
Магданоз Mooskrause
Код: v534
Цена: 3.79 лв.
Магданоз къдрав
Код: 7030
Цена: 1.49 лв.
Магданоз Къдрав
Код: 202210
Цена: 1.59 лв.
Магданоз Листен
Код: 1842
Цена: 1.49 лв.
Магданоз Плосколистен
Код: 202130
Цена: 1.59 лв.
Марки представени в магазин Ботаника