Засаждане на Далии в саксия

Засаждане на Далии в саксия


Сподели

В момента всички цветарски и градински магазини продават грудки за Далии, които докато дойде моментът да се засадят на двора могат да мухлясат или изсъхнат.

Затова днес ще ви разкажем как да отгледате Далии в саксия, които по-късно през Април да пресадите в градината или да аранжирате с други цветя в саксия и да украсите балкона си.

Вижте актуалното ни предложение за Далии.

За целта трябва да подберем по-дребни сортове, тъй като има видове, които достигат до 1 – 1,5 метра височина и те не са подходящи за отглеждане в саксии.

Дребните сортове далии са много подходящи за саксийно отглеждане, защото създават богата листна маса и едновременно с това - много и красиви цветове.

В зависимост от сортовете, далиите започват да цъфтят от юни до първите слани.

Могат да се посадят в различни комбинации с други по-ниски цветя, които да допълнят разнообразието с още цвят, контраст или обем. Опитайте да комбинирате далиите с декоративни треви, Импатиенс, Календула или друг вид по ваш избор.

Аз съм избрала да посадя оранжево-кафяви Далии заедно с декоративен ориз Black Madras, който също расте в кафяво-оранжеви тонове и има подобни изисквания към почвата, храненето и светлината както Далиите.

 Няколко общи съвета за отглеждане на Далии: 

1.         Качествените луковици са предпоставка за качествени растения! Подберете грудките за Далии като внимавате те да не са прекалено меки или сухи, да не са много дребни и да нямат следи от мухъл, загниване или друг белег на болест.

2.         Далиите са много гладни растения. Почвата, в която ще ги садите трябва да е обогатена с хранителни вещества и да не съдържа вредители. Най-добре е да използвате торф за разсади, обогатен с перлит или друг влагозадържащ материал и да подхранвате Далията със специализиран тор за луковични цветя, който е с по-ниско съдържание на азот и ограничава развитието на зелена маса за сметка на по-обилен цъфтеж.

3.         Далиите са много жадни растения. Обичат добре дренираните, отцедливи почви и имат нужда от често поливане.

4.         Далиите обичат слънчеви места. Сложете саксията на място, на което има поне 5-6 часа слънце дневно.

5.         Далиите растат високи и обикновено имат нужда от подпора, за да не се прекършат под тежестта на цветовете си.

6.         Ако отстранявате прецъфтелите разклонения до първите листа ще помогнете на далията да формира нови разклонения и по-богата маса.

 Как се садят Далиите?

1.         Трябва ни по-голяма саксия, така че спокойно да разположим грудките на луковиците без да се притискат една в друга и без да се застъпват. Саксията трябва да има достатъчно отвори, за да се изтича излишната вода.

2.         Напълнете саксията до около 10 см от върха й с торф или друга обезпаразитена и подхранена почва.

3.         Добавете малко тор за луковични цветя в суха или течна форма.

4.         Разположете грудките внимателно като се стараете миналогодишното стебло да сочи нагоре. Оттам ще се появят новите стебла.

5.         Забийте подпора до отрязаното стебло, за да осигурите поддръжка на далията когато порастне без да наранявате корените й на по-късен етап.

6.         Допълнете саксията с торф и я оставете на светло място.

7.         Полейте саксията обилно, за да слегне почвата около грудките и корените.

8.         Когато далията започне да расте можете да отчупвате внимателно върха на клонките, за да насърчите образуването на повече разклонения.

9.         За най-добри резултати, оставете 4-5 стебла от едно растение да се развият и разклонят. Така далията ще има сила да образува повече и по-дълготрайни цветове.

10.       Когато Далията достигне 30-40 см височина можете да я привържете внимателно, без да стягате, с канап или цветарска щипка към подпората, която сте забили в саксията при посаждане.

11.       Когато растението развие първите цветни пъпки, можете за започнете да го подхранвате на всеки две седмици за по-обилен и по-дълготраен цъфтеж.

Вижте актуалното ни предложение за Далии.

Свързани продукти

Балконски - Далия Gallery Pablo 3 бр.
Код: 684815
Цена: 15.99 лв.
Далия anemone Take off 1 бр.
Код: 662510
Цена: 7.39 лв.
Далия бордюрна Park record 1 бр.
Код: 661605
Цена: 6.99 лв.
Далия декоративна Akita  1 бр.
Код: 661200
Цена: 6.99 лв.
Далия декоративна Isadora  1 бр.
Код: 661260
Цена: 6.79 лв.
Далия кактус Alauna Clair Obscur 2 бр.
Код: 662100
Цена: 13.09 лв.
Далия кактус Cabana Banana 2 бр.
Код: 662005
Цена: 13.09 лв.
Марки представени в магазин Ботаника