Възстановяване на тревен килим

Възстановяване на тревен килим


Сподели

След всяка зима, тревният килим има нужда от грижа и възстановяване. Изпълнете следните дейности в посочения ред и се наслаждавайте на красива и здрава трева:

1.         Подготовете терена

Определете площта, която ще възстановявате.

Подберете меко време през пролетта или есента когато температурата на почвата е над 10-15 градуса.

Отстранете плевелите, камъните и сплъстените буци пръст.

Аерирайте тревата с телена приставка за събиране на напластената суха трева. Заедно със сухата трева ще отстраните и голяма част от мъха. С тази операция ще изчистите натрупванията върху почвата и ще стимулирате регенеративната способност на тревата.

Вертикутирайте терена с приставка със специални ножове, което ще прореже в дълбочина тревната площ и ще почисти мъртвите корени. Тази дейност освежава тревата в дълбочина, проправя път на въздуха директно до корените и отстранява част от плевелите в зародиш.

Ако машината ви не събира остатъците от изсъхнала трева, корени и мъх, съберете ги ръчно с гребло.

Ако почвата ви е глинеста и има склоността да се слепва, можете да добавите по-едър пясък, за да осигурите добър дренаж на бъдещия тревен килим.

Ако почвата е много бедна на хранителни елементи или изтощена от предишни култури, можете да я обогатите с торф за листно-декоративни растения.

След като се уверите, че почвата е добре размесена и напълно разрохкана и няма буци, камъни или други предмети, които ще пречат на покълването на тревните семена, заравнете площта с гребло.

 

2.         Наторете участъците

Равномерно наторете подготвения терен с комплексен тор СТАРТ при норма 20 г/кв. м. Наторяването преди засяване (февруари- май или септември- октомври) осигурява необходимите хранителни вещества за добър старт на тревните смески. Подобрява кълняемостта и допринася за формирането на здрава коренова система. Спомага за образуване на по-плътни тревни стръкове. Спомага за образуването на плътен и изравнен тревен килим.

3.         Посейте тревните семена

Подсейте обработените участъци с регенерираща тревна смеска ЛАКТОФОЛ RESTART – комбинация от бързорастящи, сгъстяващи и издръжливи сортове треви, подходящи за попълване на дупки в съществуваща тревна площ или за общо освежаване и сгъстяване на тревния терен. Разпръснете равномерно тревните семена по възможност с ръчна сеялка. Сейте на кръст за по-добро разнасяне на семената при норма 50 гр (1 шепа) за 2 кв.м. или 1 кг за 40 кв.м. 

4.        Покрийте терена с почва и валирайте.

Покрийте семената с почва и валирайте добре терена с валяк, за да прилепите семената към почвата. Внимавайте да не натискате прекалено силно, за да не пречупите семената. Можете да заложите няколко хранилки за птици на разстояние от новозасятия терен. Това ще предпази усилията ви от това да се превърнат в следобедна закуска за крилатите гости на двора ви.

5.         Полейте обилно на лека струя.

Полейте обилно с вода на лека струя, за да не отмиете семената от почвата. Поливайте 1-2 пъти дневно тревния килим докато достигне височина 10 см. След 2рото окосяване, можете да се върнете към нормален режим на поливане на тревата.

 

 

 

 

 

 

 

 

Свързани продукти

Тревна смеска 4 сезона 1 кг
Код: 2606
Цена: 20.09 лв.
Тревна смеска 4 сезона 5 кг
Код: 2607
Цена: 88.99 лв.
Марки представени в магазин Ботаника