noimage

Тревните смеси - как да изберем ?


Сподели

Съвети

Най често задавания въпрос  - Как да изберем тревна смеска, подходяща за нашият терен?

Когато сме решили да си направим сами затревяване на двора, първото нещо, за което трябва да помислим е предназначението на зелената ни площ. За какво ще я използваме, дали тревата ще бъде интензивно натоварена или ще бъде единствено с декоративна цел.

Следващата стъпка е да преценим какви са екологичните условия на нашата градина. Дали дворът ни е огрян целодневно от слънчева светлина или е частично и изцяло засенчен. От тези два важни въпроса зависи избора на специализирана тревна смеска, която трябва да използваме за затревяването.

Съществуват различни видове тревни смески – за затревяване на слънчеви места, за сенчести терени (най-често под короните на дърветата), за интензивно утъпкване (натоварени терени – стадиони, голф – игрища, детски площадки и други).

След като изберем тревна смес, която ни е нужна трябва да преценим необходимото количество от нея, което ни е нужно – 40гр. тревна смеска на 100 кв.м.

Следваща и много важна стъпка е подготовка на почвата в градината и двора за затревяването. Подготовката протича в няколко етапа – първо се почиства площта от плевели, камъни, издънки, дънери и различни видове отпадъци (най-често при новостроящите се сгради строителни отпадъци).

Следващия етап е обработка на почвата, която представлява прекопаване на градината. Според площта прекопаването може да стане с помощта на права лопата или механизирано с трактор или мотофреза.

След като сме обработили почвата в градината по този начин е добре да я оставим за 10-15 дни, за да се аерира добре. При бедни почви е добре да се внесат торове, като нормата на торене се определя спрямо направен предварително почвен анализ.

Ако нямате възможност, или не ви се занимава с изготвяне на почвен анализ, най-добре е да разхвърляте комбиниран NPK тор по 4-5 грама на кв.м или 4-5 кг на 100кв. м площ. Добре е да избягвате торене с органични торове (оборска тор, конска тор, птича и др.) защото с тях в почвата се внасят и доста семена на плевелни видове.

След обработката на почвата и торенето е добре да се прецени какъв е механичния състав на почвата и дали се нуждае той от коригиране. При тежки по механичен състав почви е добре да се внесе малко пясък или песъклива почва, за да не се получи заблатяване, а от там и компрометиране на бъдещата зелена площ.

След като вече сме обработили почвата идва ред на избора на вид затревяване, а именно чрез специализирана тревна смеска или с тревен чим. Ако сме избрали затревяване с тревна смеска е добре да спазим всички технологични правила и срокове за този вид изграждане на тревни площи. 

Марки представени в магазин Ботаника