noimage

Съвети за ранно отглеждане на домати


Сподели

Съвети за ранно отглеждане на домати

Доматите за ранно полско производство се отглеждат чрез  разсад. Гъстият разсад се отглежда в стоманено-стъклени оранжерии и топли парници.

При използването на топли парници дебелината на пласта биотопливо трябва да бъде от 45 до 50 см, а на торопочвената смес – 15-16 см.

Преди засяването почвата се накопава на дълбочина около 10 см за унищожаване на поникналите плевели, заравя се и се уплътнява.

Срокът на засяване е от 20 І до 5 ІІ. На 1 кв.м се засяват по 4 – 5 г семена, а за да се произведе разсад за един декар – 25 – 30 г.

Семената се разхвърлят с ръка равномерно и отгоре се покриват с 1 – 1,5 см чиста и пресята парникова почва (разложен оборски тор и почва в съотношение съответно 2:1).

Грижите от сеитбата до поникването се изразяват в подържане на оптимална температура (22-25°С) и влажност.

След поникването през първите 10 – 14 дни температурата се понижава през деня при слънчево време на 16 – 18°С, при облачно време на 14 – 15°С, а през нощта на 10 – 12°С. След това до пикирането температурата се поддържа с 2 – 3°С по-висока.

Води се борба с плевелната растителност.

Растенията се пикират във фаза втори същински лист (кръстосване) на разстояние 10х10 или 12х12. За целта може да се изполват полутопли парници, полиетиленови тунели и оранжерии.

Грижите за разсада след пикирането се състоят в поддържане на оптимална температура (през първите 4-7 дни 20°С и влажност (около 85°С), плевене, разрохкване, подхранване и борба с болестите.

Особено важно значение при ранното производство се отдава на закаляването на разсада чрез системно понижаване на температурата в култивационните съоръжения и привикване на доматените растения към по-ниски температури – 14 – 16°С през деня и 10-14°С през нощта. Особено голямо значение има закаляването да се извърши още на младите растения след поникването.

Особено важно значение при ранното производство се отдава на закаляването на разсада чрез системно понижаване на температурата в култивационните съоръжения и привикване на доматените растения към по-ниски температури – 14-16°С през деня и 10-14°С през нощта. Особено голямо значение има закаляването да се извърши още на младите растения след поникването.

Преди изнасяне на постоянно място разсадът се полива обилно с вода.

За ранно полско производство на домати са подходящи площи защитени от ветрове, с дълбоки, топли, добре аерирани и с еднороден състав ппесъчливо-глинести почви.

Марки представени в магазин Ботаника