Съвети за есенно градинарство

Съвети за есенно градинарство


Сподели

Когато повечето градинари се занимават с остатъците от летните си реколти и зазимяват градините си, зеленчукопроизводителите навлизат в един от най-плодородните сезони от годината: есента.

Есента е втори шанс за тези, които са решили да отглеждат зимоустойчиви култури, обичайно гледани рано напролет.

Независимо дали ще посадите картофи в чували, моркови и репички в саксии или марули в импровизирани оранжерии, сега е времето да се помисли за есенните зеленчуци.

Популярните листни зеленчуци – спанак, маруля, рукола, зеле – са не само лесни за отглеждане в студено време, но и са много подходящи за засяване директно в почвата в градината.

Креноплодните зеленчуци като репички, ряпа, моркови и цвекло имат къс вегетационен период и, ако вече сте приготвили разсади, можете да ги посадите още сега!

Ето някои съвети за по-успешна есенна реколта:

  • Засейте семената на двойно по-голяма дълбочина от посочената на опаковката на пакетчето семена;
  • Ако ползвате заслони (пластмасови, стъклени или текстилни) за младите растения, можете да удължите есенния сезон с 2-3 седмици повече от този на непредпазените растения; Тук можете да разгледате нашите предложения за био разградими градински текстили, които са пропускливи и осигуряват правилна аерация и влажност на растенията. Текстилите подпомагт растежа и подобряват качеството на реколтата. 
  • Първите слани обичайно падат в края на м. Октомври, но повечето зимоустойчиви култури издържат на лека слана, а някои от тях дори подобряват вкусовите си качества след слана!
  • От подправките можете да засеете кориандър и магданоз;
  • Засадете “покривни култури”. Покривните култури могат да бъдат много полезни за борбата с плевели и за създаване на органична материя в почвата. Подберете покривни култури според нуждата на вашата градина. Някои сортове фуражен грах, например, възстановяват азотния дефицит на почвата. Друг пример е зимната пшеница, която може да се изхрани с останалите хранителни вещества от зеленчуковата градина. 

Желаем ви много вкусна и цветна есен!  

Свързани продукти

City garden семена моркови
Код: 10416
Цена: 1.79 лв.
City garden семена репички
Код: 10415
Цена: 1.79 лв.
Био магданоз Gigante D·Itaia
Код: v980
Цена: 4.39 лв.
Био маруля bowl
Код: v972
Цена: 4.39 лв.
Био маруля May Queen
Код: v974
Цена: 4.39 лв.
Био Моркови Nantes 2
Код: v955
Цена: 4.29 лв.
Кориандър култивиран
Код: v514
Цена: 2.99 лв.
Магданоз Festival 68
Код: v533
Цена: 3.69 лв.
Марки представени в магазин Ботаника