noimage

Предизвикателствата на карфиола


Сподели

 Предизвикателствата на карфиола

 Отглеждането на ран карфиол е едно малко предизвикателство за любителя градинар. Късното му отглеждане е по-резултатно. Така е, защото през пролетта времето се затопля, а през есента е тъкмо обратното и за карфиола това е по-благоприятното. Но ако се съобразите с условията и навреме засеете разсада, вероятността да успеете е голяма.

Разсадът се засява през втората половина на януари най-късно до  средата на февруари, според условията на района. Може да го отгледате в подходящо помещение, но трябва да е светло и има условия да поддържате оптималната темепратура. До поникването термометърът трябва да сочи 15-20 градуса, а след това в продължение на около седмица - около 8-10. След този период се повишава до 15-16 градуса. Това е през деня в слънчеви дни. През нощта и в мрачно време се поддържа с 3-5 градуса по-ниска температура. Смущенията в топлинния, водния и светлинния режим се отразяват неблагоприятно върху развитието на растенията.

Засетият през януари разсад става готов за пикиране през втората половина на февруари. Растенията трябва да са оформили първия си същински лист. За пикиране е най-добре да използвате работни саксийки с диаметър 8-12 см. Растенията се засаждат на открито към края на март-началото на април, според метеорологичните условия.

Свързани продукти

Карфиол Bora
Код: v812
Цена: 2.69 лв.
Марки представени в магазин Ботаника