Заповядайте във Вашия магазин!
Избор на категория
Подгответе двора за пролетта в 5 лесни стъпки

Подгответе двора за пролетта в 5 лесни стъпки


Сподели

Ето че топлите дни най-накрая наближават и все по-често по улиците можем да се радваме на цъфналите пролетни дръвчета!

Ако пролетта ви кара да се усмихвате и искате да я задържите по-дълго, ето как да я поканите на вилата, на двора и на балкона:

СТЪПКА 1

Прекопайте почвата. Независимо дали разполагате с една цветна алея, 2 педи земя пред оградата или 3-4 сандъчета на балкона, снабдете се с лопатка или култиватор и разрохкайте почвата на около 20 см. Това ще й помогне да се насити със свеж въздух и да омекне, за да приеме новите си обитатели – цветята или зеленчуците, които сте решили да отглеждате тази година.

СТЪПКА 2

Ако дворът ви е сенчест и все още земята не се е стоплила, покрийте лехите с градинско фолио, което ще създаде оранжерийни условия и ще затопли почвата. Така, когато пресадите растенията на двора, те ще се озоват в благоприятна среда за развитие без да преживяват шока на пресаждането в студена земя.

СТЪПКА 3

Наторете разрохканата почва с универсален тор. Предварителното подхранване на почвата благоприятства правилното и равномерно усвояване на всички хранителни елементи и създава добра основа за развитие на растенията, които харесвате. Когато почвата има 5-10 дни време да разтвори и усвои предварителновнесения тор, тя се обогатява в дълбочина и може да даде отличен старт на младите растения. Допълнително, следващото подхранване може да се направи 2 седмици след пресаждане на растенията, за да се избегне риска от предозиране или прегаряне.

СТЪПКА 4

Изберете растения според мястото, с което разполагате. Ето няколко идеи, които ще ви вдъхновят и ще ви послужат за отправна точка в избора на подходящи растения:

Растения за южен балкон/тераса/двор: КАЛДЪРЪМЧЕ, ГАЗАНИЯ, МУШКАТО, ПЕТУНИЯ, ЛАТИНКА, ЛАВАНДУЛА

 

 

 

 

 

 

 

 

Растения, обичащи сянка: ХОРТЕНЗИЯ, ЗДРАВЕЦ, МОМИНА СЪЛЗА, КАМЕЛИЯ, ХОСТА, ПОДПРАВКИ

Растения, които се чувстват добре около иглолистни дървета: РОДОДЕНДРОН, АЗАЛИЯ, МАГНОЛИЯ, КАМЕЛИЯ, ЛУКОВИЧНИ ЦВЕТЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

Растения, нямащи нищо против съседството на орех: ЗДРАВЕЦ, АСТИЛБЕ, МОМИНА СЪЛЗА, ХОСТА, ПОДПРАВКИ

Увивни растения, с които можете да украсите огради, колони и врати: ДЕКОРАТИВНИ КРАТУНКИ, ТЕЛЕФОНЧЕТА, КОБЕА, ДИВА ЛОЗА, ВИСТЕРИЯ (ГЛИЦИНИЯ)

СТЪПКА 5

Ако пролетта е дъждовна, късметът е с вас и няма нужда да поливате допълнително! Smile Ако обаче пролетта е суха и топла, поливайте често, но по малко. Старайте се да не заблатявате почвата, за да не се развиват мъх и бактериални болести. Повечето външни растения не обичат прекомерната влага и няма да развият красиви цветове и богата реколта, ако ги преполивате.

След всичко казано, вече знаете как да напишете сами своята пролетна приказка!

Желаем ви вдъхновение, а вие не забравяйте да ни се похвалите с резултатите.Smile