noimage

Ножицата е верен помощник на градинаря


Сподели

Поддръжката на градината освен знания, умения и сръчност изисква и подходящи инструменти. Едни от най-често употребяваните са ножиците. И една ножица може да  свърши много работа, но с няколко различни ефектът ще бъде по-добър.

Универсалната ножица (най-употребяваната и често наричана лозарска, макар да се използва с еднакъв успех както при овощните, така и при декоративните дървета и храсти) има остра режеща част (рамо) и тъпа (широка), край която се приплъзва режещата. Предназначението на тъпата е да осигури опора. При натиска обаче тя смачква тъканите на кората, а и на част от дървесината, което не е желателно. Затова при резитбата режещото рамо се разполага откъм основата на клонката, за да остане повредена предимно онази част, която се изрязва. Това е лесно, когато се работи с дясната ръка, но за да е възможно и за работещите с лява, водещите фирми производителки са разработили варианти и за тях.

Много сполучливо е решен проблемът с повреждането на кората при ножиците с две насрещно разположени режещи рамена. Те повреждат кората и дървесината в най-малка степен и са за предпочитане при резитбата на едногодишни клонки.

В практиката често се налага да се прерязват малко по-дебели или с по-твърда дървесина клонки. В такива случаи се прибягва към ножици секачи. При работа режещото рамо попада върху опорното, което е широко и плоско, подобно на брадва върху дръвник.

За по-дебели клони, при това разположени на по-неудобни места, се използват и ножици с удължени дръжки. Ефектът се постига не само на принципа на лоста с много дълго рамо, но и чрез работата на двете ръце.

За изрязването на високо разположени клонки се прибягва до малко по-особен вид ножица, известна като гъсеничарка. Това й название идва от честата й употреба за отстраняване на  клонки с гъсенични гнезда и мумифицирани плодове. Тя се прикрепва на дълъг прът и се задейства с помощта на въженце. В много случаи има и приспособление за прикрепване на трион за изрязване на по-дебели клони на недостъпна височина.

Свързани продукти

Градинска ножица, алуминиева
Код: GR6201
Цена: 14.99 лв.
Градинска ножица,12мм
Код: R344
Цена: 5.89 лв.
Ножица за клони, 37см
Код: R318
Цена: 15.59 лв.
Марки представени в магазин Ботаника