Заповядайте във Вашия магазин!
Избор на категория
Лятото, което започва през декември

Лятото, което започва през декември


Сподели

Вярвайте или не, част от лятната градина започва живота си през декември!

За много красиви многогодишни растения е нужен период на студ и влага, за да могат да покълнат и растат здрави, красиви и плодородни. Този метод на покълване при „по-коравите“ семена се нарича стратификация. И освен, че звучи много сложно, всъщност нищо в него не е сложно. Природата сама се е погрижила за осигуряване на всичко необходимо, за естествената стратификация.

Това е и логично обяснение на влажното и студено време през зимата…така, докато ви е студено и гадно през идните месеци, поне да знаете кому е нужно всичко това… 

Та, обратно на темата. Стратификацията е често срещан феномен в природата – есента семената на много от дърветата в природата (плодни и декоративни) падат на земята заедно с плодовете си и покълват чак през пролетта, когато излизат от латентното си състояние, в следствие на преминаване през периоди на студ и влага през зимата. Този процес е познат като „стратификация“.

Някои едногодишни цветя също могат да преживеят студеното и влажно време през зимата и да покълнат по-бързо през пролетта за по-ранни цветове отколкото цветята, отгледани с разсад през пролетта.

Какъвто и да е изборът ви (многогодишни или едногодишни цветя), засетите сега семена ще ви дарят с издръжливи цветове през следващата пролет…и ще вдъхнат живот, който ще се заражда през зимата. Само това, звучи достатъчно обнадеждаващо, за да очакваме с нетърпение следващите месеци! J

Ето някои от гледките, спиращи дъха ни през лятото, които се сеят през декември:

Виолетки (Viola)

Иглика (Primula)

Иглолистни дръвчета и храсти:

Пиния (Средиземноморски чадъровиден бор)

Тис

Сребрист смърч

Здравец (Geranium)

Декоративен слънчоглед (Helianthus)

Лавандула (Lavandula)

Флокс (Phlox)

Physalis alkekengi

 

Съвети за успех:

ВРЕМЕ - Посейте семената от многогодишни цветя и иглолистни дръвчета, които се нуждаят от стратификация веднага след падането на слана. Това ще гарантира, че семената няма да покълнат до следващата пролет.

Прочетете повече как се прави разсад.

Жокер: Маркирайте саксиите, защото до пролетта ще забравите какво и къде сте посяли. J

МЯСТО - Покрийте саксиите със семената с фолио или друга градинска тъкан и ги поставете някъде в градината или на открит балкон – на защитено от вятър място и с осигурен достъп до дъжд, слънце и сняг….останалото оставете на Майката Природа. В редуващите се периоди на мраз, влага и затопляне, семената ще замръзват, ще се стоплят и пак ще замръзват…и така докато трайно се разбудят през пролетта.

Когато младите растения укрепнат (развият 4-5 листа) през пролетта, пресадете ги на трайното им място. Прочетете повече как се пресажда млад разсад.

ВОДА - Ако есента е топла, поливайте от време на време. По-късно през зимата, почвата ще е добре овлажнена по естествен път и без никакво усилие от наша страна! По-ниските температури пък няма да позволят на влагата от почвата да се изпарява бързо и дори в по-сухи периоди, растенията ще имат достатъчен водозапас.

Ако сте любопитни да продължите нататък с отглеждане на иглолистни видове от семена, прочетете статията Засяване на семена от иглолистни дървета.

Каквото и да решите да правите, правете го с желание и любов. Това е най-сигурният начин то да се случи!