Лятото, което започва през декември

Лятото, което започва през декември


Сподели

Вярвайте или не, част от лятната градина започва живота си през декември!

За много красиви многогодишни растения е нужен период на студ и влага, за да могат да покълнат и растат здрави, красиви и плодородни. Този метод на покълване при „по-коравите“ семена се нарича стратификация. И освен, че звучи много сложно, всъщност нищо в него не е сложно. Природата сама се е погрижила за осигуряване на всичко необходимо, за естествената стратификация.

Това е и логично обяснение на влажното и студено време през зимата…така, докато ви е студено и гадно през идните месеци, поне да знаете кому е нужно всичко това… 

Та, обратно на темата. Стратификацията е често срещан феномен в природата – есента семената на много от дърветата в природата (плодни и декоративни) падат на земята заедно с плодовете си и покълват чак през пролетта, когато излизат от латентното си състояние, в следствие на преминаване през периоди на студ и влага през зимата. Този процес е познат като „стратификация“.

Някои едногодишни цветя също могат да преживеят студеното и влажно време през зимата и да покълнат по-бързо през пролетта за по-ранни цветове отколкото цветята, отгледани с разсад през пролетта.

Какъвто и да е изборът ви (многогодишни или едногодишни цветя), засетите сега семена ще ви дарят с издръжливи цветове през следващата пролет…и ще вдъхнат живот, който ще се заражда през зимата. Само това, звучи достатъчно обнадеждаващо, за да очакваме с нетърпение следващите месеци! J

Ето някои от гледките, спиращи дъха ни през лятото, които се сеят през декември:

Виолетки (Viola)

Иглика (Primula)

Иглолистни дръвчета и храсти:

Пиния (Средиземноморски чадъровиден бор)

Тис

Сребрист смърч

Здравец (Geranium)

Декоративен слънчоглед (Helianthus)

Лавандула (Lavandula)

Флокс (Phlox)

Physalis alkekengi

 

Съвети за успех:

ВРЕМЕ - Посейте семената от многогодишни цветя и иглолистни дръвчета, които се нуждаят от стратификация веднага след падането на слана. Това ще гарантира, че семената няма да покълнат до следващата пролет.

Прочетете повече как се прави разсад.

Жокер: Маркирайте саксиите, защото до пролетта ще забравите какво и къде сте посяли.

МЯСТО - Покрийте саксиите със семената с фолио или друга градинска тъкан и ги поставете някъде в градината или на открит балкон – на защитено от вятър място и с осигурен достъп до дъжд, слънце и сняг….останалото оставете на Майката Природа. В редуващите се периоди на мраз, влага и затопляне, семената ще замръзват, ще се стоплят и пак ще замръзват…и така докато трайно се разбудят през пролетта.

Когато младите растения укрепнат (развият 4-5 листа) през пролетта, пресадете ги на трайното им място. Прочетете повече как се пресажда млад разсад.

ВОДА - Ако есента е топла, поливайте от време на време. По-късно през зимата, почвата ще е добре овлажнена по естествен път и без никакво усилие от наша страна! По-ниските температури пък няма да позволят на влагата от почвата да се изпарява бързо и дори в по-сухи периоди, растенията ще имат достатъчен водозапас.

Ако сте любопитни да продължите нататък с отглеждане на иглолистни видове от семена, прочетете статията Засяване на семена от иглолистни дървета.

Каквото и да решите да правите, правете го с желание и любов. Това е най-сигурният начин то да се случи!

Марки представени в магазин Ботаника