Късният сняг и луковичните цветя

Късният сняг и луковичните цветя


Сподели

За съжаление, все по-често ставаме свидетели на ненормално време и докато зимата се радваме на необичайно топло време, то през пролетта често ни изненадват закъснели студове и снежни виелици.

Подранилото затопляне, обаче, често води до събуждане на градинските растения и, ако дойде рязко застудяване, какъвто е случаят тази пролет, цветята ни са подложени на голямо изпитание!

Ето какво се случва с напъпилите цветя когато през м. Март времето се влоши:

Добрата новина е, че повечето цъфтящи градински растения са много издръжливи и могат да преживеят успешно 1-2 закъснели снежни бури.

Всъщност, снегът не е чак такъв проблем, по-големият проблем е последващия студ и как той ще се отрази на цветните пъпки.

ЛАЛЕТА И СНЯГ

Лалетата могат да преживеят кратки застудявания и снеговалежи без това много да им се отрази. Големият проблем при лалетата е екстремно минусови температури през периода на цъфтеж.

Обикновено, цветята могат да издържат рязко застудяване, но когато цветните пъпки са на път да разцъфтят, те се намират в най-деликатния си период и студът може да ги нарани като причини кафяви петна по цветовете и листата.

Добрата новина е, че дори и цветето да не издържи на студа, луковицата му е защитена, засадена в почвата, и догодина отново ще даде цвят.

НАРЦИСИ И СНЯГ

Нарцисите са едни от първите цветя, които цъфтят през годината и са много адаптивни към студа. Ако застудяването е сериозно и температурите паднат задълго под нулата, може да се съкрати периода им на цъфтеж, но снегът няма да ги унищожи! Още повече, догодина очаквайте цъфтеж на пълни обороти! Smile

ЗЮМБЮЛИ И СНЯГ

Снегът и отрицателните температури могат да дадат различно отражение върху Зюмбюлите. Обикновено няма сериозни последици. Има дори случаи, в които стресът от рязко застудяване кара след това Зюмбюлите да цъфтят като полудели…така че, по-скоро не се притеснявайте за Зюмбюла!

МАГНОЛИЯ И СНЯГ

За съжаление, цветовете на Магнолията са силно уязвими на рязки застудявания и сняг. Ако Магнолията ви вече е напъпила, студът може да увреди пъпките и растението така и да не цъфне през тази година. Съветваме ви, ако прогнозата е лоша, да изпреварите снега и минусовите температури и да завиете цъфтящите дръвчета с градинско фолио против измръзване.

При всяко положение, щом отмине лошото време, подхранете градинските цветя с подходящ тор, за да им помогнете да се възстановят и съберат нови сили за красиви и дълготрайни цветове!

 

Марки представени в магазин Ботаника