Заповядайте във Вашия магазин!
Избор на категория
Календар на градинаря за м.Септември

Календар на градинаря за м.Септември


Сподели

Септември е по-хладен и по-влажен от Август и дните стават чувствително по-къси. Докато в цветната градина почти няма друга работа, освен да се насладите на хортензиите, хризантемите и теменужките, в зеленчуковите и овощни градини има много работа по събиране на реколтата.

През този месец се садят и луковиците на кокичета, лалета, зюмбюли, нарциси и други луковични цветя, които ще цъфтят през следващата пролет. Сега е и времето да съберете семена от любимите си цветя или да разгледате градините на съседите и да набележите любими цветя, които да отгледате през следващата пролет и във вашата градина. Възползвайте се максимално от последните топли дни и се насладете на циганското лято! 

В зеленчуковата градина
През септември започва подготовката за зимата. В този месец може да ни изненада и слана и трябва да сме подготвени да защитим неприбраните зеленчуци. Всички, които са готови за беритба, не трябва да се оставят на открито. Необходимо е да се следи прогнозата и при сигнал за слана да се действа незабавно. Помещенията, както и съдовете, в които ще се запазва продукцията, трябва да са добре почистени и обеззаразени.

 

Сега е моментът да измиете и почистите оранжериите, в които ще започнете новия сезон с разсади още през първите месеци на новата година.


В овощната градина
Опадалите плодове през септември не бива да оставяте да се търкалят продължително под дърветата.
Тъй като в повечето случай това са червиви плодове, съществува опастност техните ларви да изпълзят в почвата и да се превърнат в какавиди, откъдето ще плъзнат още по-масово през следващата година. По възможност събирайте всеки ден окапалите плодове. Може да ги използвате за мус или желета. Ако останат по-дълго време по земята, придобиват земен дъх и развалят вкуса на крайния продукт.
Плодовете има три вида зрелост: беритбена, консумативна и физиологическа.
Беритбената зрелост се достига, когато плодовете са завършили своя растеж. Но при тази зрелост не всички плодове са годни за косумация, защото още не са придобили характерния за сорта си вкус, цвят и аромат. Когато ги придобият, се казва, че са достигнали консумативна зрялост. Физиологическата зрялост настъпва, когато узреят семената на плодовете.
Постарайте се да определите точно най-подходящото време за обирането на плодовете.
Ябълките трябва да се стремите да берете с дръжките, защото мястото на дръжка е един от отворите, през които в нея могат да проникнат гнилостните микроорганизми.
Дюлите берете без дръжки. Върху клончето, което носи плода на дюлята, се намират цветните пъпки за следващата година.
Не бива да оставяте заболелите плодове на дървото. Откъсвайте и тях.
Върху тях продължават да се развиват причинителите на болести и вредители и да се разпространяват по дървото. Откъснете ги и ги унищожете.
Ако имате намерение през октомври да засаждате нови овощни дръвчета, не е лошо да обработите два пъти определените за засаждането им места, а по възможност и около тях, с някакъв препарат срещу почвени вредители.
След прибирането на реколтата е полезо да се направи още едно поливане на овощните дръвчета, ако има такава възможност.
Не поливайте малините през септември.
Септември е месецът, през който трябва да проведете сезонната резитба на прасковените дръвчета. Тази резитба е необходима най-вече за младите дръвчета с буйно развиваща се корона или пък за дръвчетата, чиято корона е значително сгъстена. Прави се след обирането на плодовете.
Веднага след приключване беритбата на къпините трябва да изрежете всички плододавали пръчки.


Цветната градина

През този месец се садят и луковиците на кокичета, лалета, зюмбюли, нарциси и други луковични цветя, които ще цъфтят през следващата пролет. Ето няколко съвета за засаждане на луковиците:

Нарциси – Виреят най-добре в песъчливо-глинеста почва с добро съдържание на хумус. Ако почвата е бедна на хумус използвайте влажна Торфена смес за цъфтящи растения.
Най-благоприятното време за засаждане на луковиците на нарциси е м. Септември.
Лалета – по отношение на почвените условия лалетата не са претенциозни. Дълбочината на засаждане в тежки почви е около 8см. Между редовете трябва да има 20см, а между растенията в реда 10см. Ако ги засаждате на групи, достатъчно е около всяко растение да има 10-12см. свободно пространство.
Зюмбюли – трябва да внимавате да не повредите венеца от корени върху дъното на луковицата. Дълбочината на засаждането на зюмбюлите зависи от почвените условия. В по-тежките почви не трябва да ги засаждате по-дълбоко от 10см., но в леките почви трябва да бъдат на 15см. дълбочина. Разстоянието между луковиците трябва да бъде 15см. Зюмбюлите изжлеждат най-красиви, когато са засяти на туфи.
След като засеете луковиците направете защитна покривка на почвата. Под такава покривка почвата остава равномерно влажна за продължително време, което се отразява много благоприятно върху растежа на цветята. Покрийте с влажна Торфена смес за цъфтящи растения и опадала шума. Покривката трябва да бъде около 10см, но още в ранна пролет трябва да я намалите наполовина.

 

Свързани продукти

Марки представени в магазин Ботаника

Laktofol-Botanika
Vilmorin
Vilmorin
Green Expert