Календар на градинаря за м. Април

Календар на градинаря за м. Април


Сподели

М. Април е един от най-натоварените месеци в градината - всички многогодишни растения очакват да ги събудите и подготвите за активния им сезон, а всички едногодишни растения трябва да бъдат засяти или засадени на постоянното им място.

Ето основните дейности, които е време да се извършат през м. Април:

Пресаждане на зеленчукови разсади

Можете да започнете с подготовката на постоянното място на зеленчуковите разсади, които ще засадите по-късно през месеца на постоянното им място.

Разкопайте добре зеленчуковите лехи, подхранете и освежете почвата с универсален тор за зеленчуци, който възстановява баланса на хранителните елементи в почвата и осигурява добра среда за развитие на растенията. Полейте обилно лехите и определете мястото на разсадите според нуждите им за светлина, завет, слънцеогряване, растояние и т.н.

Прочетете пълното ни ръководство за обогатяване и подхранване на глинести и бедни почви.

Към края на м. Април, ако времето трайно се стопли и температурата на почвата постоянно се задържи около 12-14 градуса, след извършване на кратко закаляване, можете да изнесете и засадите зеленчуковите разсади на постоянното им място, което предварително сте подготвили.

Гледайте видео инструкциите ни за пикиране на разсад в по-големи съдове или в постоянните им лехи.

Резитба на овошки, лози и многогодишни цъфтящи и декоративни храсти и дръвчета

Колкото по-рано напролет извършите пролетната резитба, толкова по-добър старт ще дадете на трайните насаждения като овощни дръвчета, лози, розови храсти, декоративни дръвчета и цъфтящи храсти. Сега е времето да оформите короните им според нуждите им и според желанието ви.

Резитбата е важна дейност при отглеждане на розите. С нея се цели правилно оформяне на розовия храст и осигуряване на богат и непрекъснат цъфтеж.

На розите се прави основна пролетна резитба. При нея се премахват всички болни и повредени клонки. Същевременно се изрязват на 1-2 пъпки старите леторасти на храстовидните и бордюрните рози. Високотъблените катерещи рози се изрязват в зависимост от това каква форма ще се придаде на храста. Когато разклоненията ще се поддържат на височина 2-3 метра и повече, тогава всички разклонения от основата се премахват, за да се образува едно мощно стебло, което да може да износи връхните разклонения. Връхните разклонения всяка пролет се съкращават на 2-3 пъпки. Ако влачещата роза се развива по ограда или зацветява решетка, тогава броят на основните разклонения се определя в зависимост от площта, която ще покрива. Тогава на основните /отдолу/ 2-3 летораста се опресняват страничните клонки.

Важно мероприятие от летните грижи за розите е почистването на прецъфтелите цветове. Съвременните градински рози цъфтят многократно от края на май до първите есенни студове. За да се съкрати времето между два цъфтежа и да се получат по-едри цветове е необходимо редовно да се почистват прецъфтелите цветове, като се изрязват и част от клонките.

Лозите трябва да се привържат към опорна конструкция. Не е за подценяване и обработката на почвата около овощните дръвчета, ягодоплодните храсти и в лозето. Април е времето за присаждане с калем под кора на овощните дръвчета и в разцеп на старите лози. Така че, ако искате да подмените сорта с нов, който ви харесва повече, не пропускайте момента.

Направете пролетно подхранване на всички растения в двора и у дома.

Торене на розите

Розите имат дълъг живот и могат да останат на едно място повече от 20 години. Развиват се успешно както в черноземни, тъка и в глинесто-песъчливи почви. Поради непрекъснатия си цъфтеж обаче, те се нуждаят от много хранителни елементи, които са необходими за изграждането на цветовете. Ето защо обилното торене е най-важното условие за успешното им отглеждане. Тор за рози ЛАКТОФОЛ е комплексна грижа за розовите насаждения и им дава всички необходими хранителни вещества във всяка фаза от развитието на розите.

За по-богата и вкусна реколта от ягоди

Сега е моментът да се погрижите и за ягодите. Почистете ги от стари изсъхнали листа, клонки и друго каквото е попаднало случайно там. Прекопайте плитко почвата, защото  ягодата развива плитка коренова система - на 5-6 см близо до растенията и на 10-12 см дълбочина по-встрани, на около 20 см от тях. Затова почвата трябва да се обработва плитко, на 3-4 см и само в междуредията (ако отглеждате ягодите на редове) до около десетина сантиметра.

Преди да заравните прекопаната почва около ягодовите насаждения ги подхранете с тор за ягоди. Тор за ягоди ЛАКТОФОЛ благоприятства растежа, цъфтежа, плододаването и образуването на захари и аромати. Торът има дълготрайно действие.

Пролетно подхранване на тревния килим.

Направете няколко подхранвания с тор с антимъх ефект ЛАКТОФОЛ, който спомага отстраняването мъха от тревните площи, подхранва тревния килим и предпазва от образуване на нов мъх.

За най-добри резултати, продължете подхранването като редувате Гранулиран комплексен тор с дълготрайно действие ЛАКТОФОЛ с Течен обогатител ЛАКТОФОЛ за листно подхранване.

Погрижете се за тревния килим

Пролетните грижи за тревния килим ще приведат тревата в идеална форма за месеците когато ще сме навън и ще й се наслаждаваме. Необходимите дейности по тревния килим напролет включват:

Регулярно и правилно косене

Направете първото косене за годината по-ниско, за да подготвите тревната площ за пролетното аериране и вертикутиране. В общия случай, тревата се поддържа на височина от 2,5 см до 4 см. Косете в сухо време, но ако продължително вали – не отлагайте. Движете косачката в определен ред и посока и не правете деформации заради повторно минаване. Ако косите ръчно или косачката ви не събира окосената трева, събирайте я вие.

Пролетно аериране и вертикутиране*

(*Аерирането и вертикутирането се извършват на тревни площи на поне 1 година.)

Аерирайте тревата с телена приставка за събиране на напластената суха трева. Заедно със сухата трева ще отстраните и голяма част от мъха. С тази операция ще изчистите натрупванията върху почвата и ще стимулирате регенеративната способност на тревата.

Вертикутирайте терена с приставка със специални ножове, което ще прореже в дълбочина тревната площ и ще почисти мъртвите корени. Тази дейност освежава тревата в дълбочина, проправя път на въздуха директно до корените и отстранява част от плевелите в зародиш.

Борба с мъха

Най-успешният начин за борба с мъха е подобряване на условията за растеж на нова трева.

Два пъти годишно (през пролетта и есента) аерирайте тревата, за да не позволявате на почвата да се сбива.

Поливайте я редовно, но не заблатявайте терена.

За всяко единично косене, косете тревата най-много 1/3 от размера й. Това не само ще заздрави тревата, но и ще й помогне да се пребори сама с много от плевелите.

Направете няколко подхранвания с тор с антимъх ефект ЛАКТОФОЛ, който спомага отстраняването мъха от тревните площи, подхранва тревния килим и предпазва от образуване на нов мъх.

Премахване на плевелите

Има два начина за борба с плевелите – механичен и химичен. Ако плевелите са малко, си струва да опитате механично отстраняване като се стараете да отстранявате плевелите с корените им. Ако има много плевели по терена, третирайте ги със селективен хербицид за широколистни растения.

Можете да внесете хербицид заедно с тор за подхранване на тревата. Течният обогатител за трева ЛАКТОФОЛ е смесим с хербицидите и може да се прилага едновременно. Прочетете внимателно инструкциите за работа преди употреба на хербициди!

Съвет: Изчакайте 3-4 окосявания преди да третирате нова тревна площ с препарати против вредители.

Подсяване и попълване на празни участъци

Ако имате дупки в тревния килим, пролетта е времето да ги попълните с регенерираща тревна смеска ЛАКТОФОЛ RESTART – комбинация от бързорастящи, сгъстяващи и издръжливи сортове треви, подходящи за попълване на дупки в съществуваща тревна площ или за общо освежаване и сгъстяване на тревния терен. След окосяване и аериране на съществуващата трева на терена разпръснете тревни семена и ги прилепите към почвата чрез валиране.

Вижте видео материала ни за перфектна морава!

Засадете пролетните луковици на постоянните им места.

Избор на луковици

Подберете свежи луковици. Летните луковици се продават още от най-ранна пролет когато са в период на покой.

Луковиците са годни, ако са твърди, нямат следа от загниване или мухъл.

Правилото е: Колкото по-едри луковиците, толкова по-големи цветовете!

Кога се садят пролетните луковици

Летни луковици като Далия, Гладиоли, Бегония, Алиум и Канна се садят през пролетта когато почвата започне да се затопля.

Най-подходящо за засаждане е времето когато температурата на почвата достигне 13°C. Ако луковиците се засадят в по-студена почва, няма да се “събудят” и може да изгният. Най-добре е луковиците да са сухи при садане.

Ако ще садите миналогодишни луковици, ги посадете в по-топло време.

Вижте пълното ни ръководство да отглеждане на луковични цветя.

Грижа за стайните растения

Почистете растенията, отстранете изсъхналите листа, изрежете прорастналите стебла, ако е необходимо, и освежете стайните растения като ги подхраните с Обогатител за стайни растения ЛАКТОФОЛ. Той помага за преодоляване на симптомите на хлорозата и подобрява храненето на растенията без да е необходима смяна на пръстта.

Ако е необходимо, пулверизирайте листата на стайните растения, особено по-късно през месеца, когато температурите ще се вдигат и въздухат в затворените помощения ще става все по-топъл и сух.

Време е да засеете семена за градинските и балконски цветя, които ще ви радват до късна есен

Подберете правилно местата на цветята според растежа им (нисък, висок, каскаден или увивен). Прочетете на пакетчето за семена през какво разстояние трябва да ги засеете и каква почва и условия трябва да им осигурите и действайте!

Начинаещите градинари могат да опитат късмета си със семена за Латинка, Калдъръмче, Невен, Циния, Телефончета, Кученце и Декоративни кратунки. Всички те са лесни за гледане и непретенциозни, стига да им осигурите достатъчно слънце и вода.

Ако искате да отгледате петунии, мушката и други балконски цветя от семена и да се радвате на обилния им цъфтеж и аромат до късна есен, вижте пълните видео инструкции как да ги отгледате.

 

Свързани продукти

City garden семена босилек
Код: 10410
Цена: 1.79 лв.
City garden семена див лук
Код: 10412
Цена: 1.79 лв.
City garden семена копър
Код: 10408
Цена: 1.79 лв.
City garden семена корнишони
Код: 10417
Цена: 1.79 лв.
City garden семена магданоз
Код: 10409
Цена: 1.79 лв.
City garden семена мащерка
Код: 10411
Цена: 1.79 лв.
City garden семена моркови
Код: 10416
Цена: 1.79 лв.
Марки представени в магазин Ботаника