Как се колтучат доматите и защо да го правим?

Как се колтучат доматите и защо да го правим?


Сподели

Освен че звучи сложно, колтученето на доматите е лесна задача и, направена навреме (късна пролет и през лятото), гарантира по –голям добив от любимите ни домати! Допълнително, колтученето подобрява светлинния режим, осигурява добра аерация и намалява оспасността от развитие на болести и паразити.

С две думи, колтученето представлява отстраняване на разклоненията на стеблото на сортовете домати с неограничен растеж (или казано научно “индетерминантни сортове”).

Доматът е растение, което расте без ограничение като освен във височина, расте и настрани като пуска много разклонения. Ако не премахвате редовно разклоненията, доматените растения ще се превърнат в необуздан храст, чиито сили ще отиват главно във формирането на богата листна маса, а не в изхранването на едри плодове.

Първата стъпка е да определите какъв сорт са доматите, които отглеждате. В днешно време, все популярни са детерминантните сортове, или сортовете с ограничен растеж – те не формират разклонения, а дори и да формират, не ги развиват в странични стебла. Такива сортове обикновено са някои от по-дребноплодните видове домати, щамбовите сортове и почти всички чери домати. Обикновено, градинските сортове домати са с неограничен растеж и трябва редовно да се колтучат.

Втората стъпка е да преминете към самото колтучене. За целта, разгледайте в основата на листата за разклонения и ръчно ги отстранете като гледате да не прекършвате разклоненията в основата им, за да не нараните основното стебло.

Отстранявайте разклоненията когато достигнат 5-7 см дължина, а растенията вече са пораснали, укрепнали и са в интензивна вегетация.

Научете всичко за успешното отглеждане на домати в това полезно видео:

 

Марки представени в магазин Ботаника