FOODSCAPING – озеленяване с ядливи растения

FOODSCAPING – озеленяване с ядливи растения


Сподели

Все по-популярно течение в градинарството, озеленяването с ядливи растения е невероятно добра комбинация от оригинална и неповторима естетика, високопродуктивна градина и реколта с автентичен вкус. CNN го определят като “ Ядливо озеленяване, което далеч надминава концепцията за два реда домати в задния двор!”

В години на криза, некачествена храна, съмнителен произход на хранителните продукти и изобилстващите статии за изкуствено създадени, узрели и модифицирани плодове и зеленчуци, ядливото озеленяване се очертава като правилен подход към бъдещето.

Можете да си представите разликата във вкуса между лимон, изминал 2000 км до трапезата ви и лимон изминал 20 крачки до вас! Laughing А освен това е и доста по-евтино!

Сред  другите достойнства на озеленяването с ядливи растения са:

  • Ядливите растения, които дават реколта през зимата и ранната пролет идеално запълват пространството докато многогодишните растения още спят.
  • Ядливите растения са много красиви! Пиперът, Манголд и Артишок са толкова цветни и с интересни форми, че биха били перфектен фокус на ядливия алпинеум!
  • Пръснатите ядливи растения из целия двор прави нападението им от вредители по-трудно и времеемко. Току виж, вредителите се отказали и потърсили по-лесен двор! Wink

Може би най-лесният начин да се премине към ядливото градинарство е чрез заместване. Огледайте декоративните храсти, дръвчета и цветя в двора и помислете за подобни по форма и размер растения, чиито част или части могат да се ядат. С развитието на кулинарията, в днешно време сме свидетели на много нови ядливи растения, за които дори и не сме подозирали преди 15-20 години и изборът на ядлива алтернатива става все по-лесен! 

Процесът може да започне постепенно – когато някое растение увехне, умре или надрастне мястото си. Когато подбирате ядлива алтернатива, изберете растение, чиито плодове обичате – нещо като гаранция, че ще положите усилия!

Въпреки, че възможностите са много, не забравяйте да следвате златното правило: правилното растение на правилното място! Подбирайте растения, чийто окончателен размер, форма и изисквания за светлина и почва пасват на наличното ви място.

По-долу ви предлагаме няколко възможности за замяна на декоративни растения с ядливи такива, с не по-малко достойни естетически качества:

Японска декоративна череша – Ябълка, Череша, Слива

Огнен храст (Euonymus alatus) – Боровинка

Японска спиреа – Касис

Метличеста хортензия – Бъз

Декоративни рози – Азиатска шипка (Rosa rugosa)

Ligustrum Ovalifolium (жив плет) – Аспержи

Африканска маргарита – Невен

Циния Далия – Латинка

Декоративен пелин (Artemisia) – Горски ягоди

Цъфтящ алиум – Див лук

Тромпетно цвете (Campsis radicans) – Киви

Вистерия – Винена или Десертна Лоза

Телефончета – Многоцветен катерлив фасул (Phaseolus coccineus)

 

Мислете извън нормите и позволете на ядливата красота да завладее двора ви!Laughing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Марки представени в магазин Ботаника