Есенно подхранване на малините

Есенно подхранване на малините


Сподели

В периода на вегетация – растеж и плододаване – дребноплодните храсти поемат от почвата голямо количество хранителни вещества. За да подсилите почвата и да подсигурите добра реколта и през следващата година, есента трябва да подхраните малини, ягоди и други дребноплодни храсти.

ЕТО КАК ТРЯБВА ДА СЕ ПОГРИЖИТЕ ЗА МАЛИНОВИТЕ НАСАЖДЕНИЯ В НЯКОЛКО ЛЕСНИ СТЪПКИ:

  1. Старателно премахнете всички плевели.
  2. Прекопайте почвата около всеки храст на дълбочина от около 10 см и 20 см между отделните редове. (С по-дълбокото прекопаване рискувате да увредите повърхностната коренова система на малините.)
  3. Отстранете сухите, болни и неплодоносни растения.
  4. Подхранете малините с органичен или минерален тор, съдържащ повече фосфор, калии и магнезий.

ФОСФОРЪТ (P) е един от основните хранителни елементи. Стимулира успешното захващане и развитие на младите растения, подпомага за развитие на здрава коренова система и образуване на правилни цветове. Подпомага последващото развитие на плодове и/или семена. Фосфорът е важен елемент за всеки растителен процес, който използва енергия: фотосинтеза, клетъчно развитие, водно регулиране и др.

КАЛИЯТ (К) играе незаменима роля в общата здравина на растенията, повишава издръжливостта им на всички видове стрес: пресаждане, горещини, засушаване, мръзнене и болести.

КОГА СЕ ТОРЯТ МАЛИНИТЕ?

-При засаждане

-В начална фаза на цъфтеж (април)

-По време на вегетация (преди плодовете да започнат смяна на цвета си)

-1 седмица след бране

-Есенно време за добро презимуване. За успешното презимуване и сочна реколта догодина, малините се нуждаят не само от подхранване и наторяване, но и от поливане.

СУХ ИЛИ ТЕЧЕН ТОР?

Течните торове действат по-бързо, но трябва да се прилагат по-често, тъй като не се задържат в почвата дълго. Течните торове дават добри резултати при стайни растения, млади разсади и в случаите на незабавна нужда от видимо подобрение на растенията.

Гранулираните торове се разтварят по-бавно във времето и прилагането им е по-рядко. Обикновено се ползват във външни условия където растенията не са ограничени от контейнери и дренажът по-бързо отмива течните торове. Следвайте инструкциите за ползване на гранулираните торове и на прекалявайте с торенето, защото може да изгорите или повредите растенията. Повече за гранулиран тор за малини можете да научите тук.

В това видео ще научите как да отгледате изобилна реколта от супер сладки ягоди!

КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЗНАЕТЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ СЪЗДАВАТЕ!

Липсата или прекомерното използване на торове не влияе добре на никое растение, може да стимулира появата на вредители, замърсява околната среда и компрометира реколтата.

Купувайте торове с достатъчно информация относно начина и периода на ползване, съвети за дозировка в различните фази на различните растения и контакт с производителя за допълнителна информация, ако е необходимо.

Правилното подхранване дава правилен и успешен старт на растенията и им осигурява елементите, от които те се нуждаят, за да са по-големи, по-качествени и по-силни!

 

Свързани продукти

Марки представени в магазин Ботаника