Есенни грижи в градината

Есенни грижи в градината


Сподели

В списъка със задължения чакат редица спешни задачи.

Заради промяната в климата, есенните месеци са най-тежкото време за здравето на градина. Трябва да сте предпазливи и периодично да полагате необходимите грижи за нея, за да й се радвате отново през пролетта. С настъпването на есента количеството светлина, достигащо до растенията намалява. Растежът се забавя и цветята поемат все по-малко вода. Това е знак, че трябва да намалите поливането и да грабвате лейката, само когато пръстта е вече изсъхнала. През есента падат и температурите и обилното поливане може да простуди цветята. Избягвайте да мокрите листата на цъфтящите растения, за да не изстинат, но не забравяйте да пръскате листовите растения, които обичат влагата.
Сега е времето да засадим някои пролетни цветя, като  лалета, зюмбюли, нарциси, минзухари и др.
Използвайте опадалите листа, за да покриете оголената почва около храстите. Там те ще се разградят на хранителни материали, а червеите ще спомогнат в процеса на превръщането им в тор.
 За разлика от червеите, катеричките могат да ни създадат главоболия.
Те лесно намират, къде сме засадили луковиците на пролетните цветя. Все пак, има начин да ги надхитрим. Можем да концентрираме засадените пролетни луковици в големи групи, а след това да ги прикрием, като залеем почвата с вода. Отгоре нахвърляме пет сантиметра окапали листа, и покриваме с клонките, които сме подрязали от храстите.
Приберете всички сандъчета и саксии, които са застрашени от настъпилото захлаждане. В списъка влизат палмите, кактусите, цитрусовите дръвчета. Преди да ги внесете обратно вкъщи, се убедете, че растенията са здрави, без заболели части и без паразити.
Октомври е подходящ за прибиране на мушкатата, карамфилите и фуксията и за подготовката им за зимния покой. Изберете помещение, в което има повече светлина и свеж въздух. Спрете поливането.

До края на октомври подхранвайте почвата с подходящи почвени смеси и торове.

Есента е време за почистване и планиране, но това не означава, че този сезон ни лишава от приключения. Ако обичате да залагате, може да пробвате да нахвърляте наоколо семена от студоустойчиви едногодишни растения, които ще ви изненадат догодина.

Подхранете почвата сега за следващата година, със специалната серия гранулирани и течни торове Лактофол.

Свързани продукти

Марки представени в магазин Ботаника