Доматите: от семена до реколта! (ВИДЕО)

Доматите: от семена до реколта! (ВИДЕО)


Сподели

Ако не сте опитвали току що откъснат от градината домат, значи не сте яли домати!

За радост, доматите са лесни за отглеждане и са едни от най-лесните зеленчуци за отглеждане от семена.

Ето как да отгледате вкусни домати – от семена до реколта:

  1. Направете разсад за домати като посеете семена от любимия ви сорт в домашни условия, около 6 седмици преди обичайната последна слана във вашия регион.
  2. Ще ви трябва разсадна форма, с по-малки гнезда или други малки съдове, в които ще покълнат семената и фин торфен субстрат без добавка на торове – Торфен субстрат за разсади Лактофол е екологична смес от фин торф и кокосови влакна, подходяща за засяване на семена и при отглеждане на млади растения. Фината му структура не наранява кълновете и крехката коренова система и спомага за правилното развитие на растенията от най-ранна фаза. 
  3. Напълнете разсадната тава със субстрата и леко го намокрете, за да слегне. Не използвайте градинска почва на този етап, защото може да е по-тежка, трудно отцедлива и би могла да съдържа вредители, които да попречат на правилното покълване и развитие на младите растения.
  4. В пръст или с молив направете по две дупки във всяко гнездо с около 0,5 см дълбочина. Двете дупки увеличават шансовете поне едно семенце в гнездо да покълне.
  5. Изсипете малко семена в дланта си и започнете внимателно да поставяте по едно семенце във всяка дупка.
  6. Разпръснете допълнителен субстрат, за да запълните дупките и да покриете семената.
  7. Притиснете внимателно почвата, за да се избегнат въздушните джобове.
  8. Полейте на бавна струя всяко гнездо, за да може семената да влязат в пълноценен контакт със субстрата.
  9. Поставете тавата на топло място с температура около 20-23 градуса. На този етап, светлината не е задължителна.
  10. Покрийте тавата с домакинско фолио или с фолио за отглеждане на ранни зеленчуци. То подпомага и ускорява растежа на културите чрез създаване на благоприятен микроклимат за покълване на семената и за растеж на млади посеви.
  11. Проверявайте тавата ежедневно, като се грижите субстратът да е влажен, но не наводнен.
  12. Щом се покажат кълновете, преместете тавата на светло място и премахнете фолиото, за да позволите на въздуха да циркулира, в против случай може да се развие мухъл или болести.
  13. Поддържайте средата за растеж влажна, но не преполивайте.
  14. Когато разсадът достигне около 5 см височина е време да премахнете по-слабите кълнове. Оставете най-силния кълн в гнездото и внимателно отрежете останалите на нивото на почвата.
  15. Щом кълновете развият втора двойка същински листа, е време да започнете да подхранвате разсада ежеседмично с гранулиран тор за домати. Той осигурява балансирано хранене, богата и продължителна реколта и отличен вкус.
  16. След около месец от посяването на семената, внимателно извадете един корен заедно с почвата около него. Ако корените започват да изпълват гнездото, значи е време за пресаждане.
  17. Осигурете по-големи индивидуални саксийки или други контейнери и сипете на дъното 2-3 сантиметров слой субстрат. В средата внимателно сложете младия разсад и допълнете саксията с почва. За разлика от повечето растения, доматеното стебло търпи по-дълбоко засаждане. Дори може да се каже, че е препоръчително, тъй като по продължение на заровеното стебло ще поникнат допълнителни корени, което ще заздрави растението.
  18. Полейте саксията и поставете разсадите отново на светло и топло място за още няколко седмици.
  19. След отминаване опасността на последните пролетни слани във вашия регион е време да преместите разсада от домати на постоянното му място в градината.
  20. Ако разсадът е по-висок, отново можете да закопаете долната част на стеблото му. Това допълнително ще заздрави растението. Не заравяйте листната маса, за да предотвратите евентуално гниене и развитие на болести.
  21. След като засадите разсада, полейте обилно и добавете подпора – колци, клетка за домати, цветарска стълбичка или друго в зависимост от сорта, който отглеждате. За по-едноплодните сортове ще ви е необходима по-стабилна опора, докато за чери сортовете може да използвате по-лека опора.
  22. Дръжте под ръка градинското фолио за ранни зеленчуци, което сте използвали при направата на разсад в случай на непредвидени късни слани.
  23. Поддържайте добра влажност без да заблатявате и подхранвайте редовно растенията и след 2 месеца ще се радвате на обилна и вкусна реколта!

Свързани продукти

Био домат Ace 55 VF
Код: v997
Цена: 4.39 лв.
Био домат San Marzano
Код: v999
Цена: 4.29 лв.
Домат Green Zebra
Код: p776
Цена: 6.99 лв.
Домат Mirabell
Код: v791
Цена: 3.09 лв.
Домат Noire de Crimme
Код: v770
Цена: 2.79 лв.
Марки представени в магазин Ботаника