Ръководство за разпознаване на плевели

Ръководство за разпознаване на плевели


Сподели

Вредата от плевелите се проявява повсеместно, ежегодно и през целия вегетационен период, във всички градини и насаждения. Плевелите влошават условията за развитие на културните растения, тъй като:

  • усвояват влагата в почвата
  • усвояват хранителните вещества в почвата
  • заглушават или засенчват културните растения
  • паразитните плевели черпят храна директно от растенията
  • Спомагат за развитието и разпространението на болестите и неприятелите по културните видове, тъй като се явяват техни основни или междинни гостоприемници.

Плевелите са тревисти растения, които са изключително устойчиви на суша, студ, влага, високи температури, замърсяване на въздуха и почвата, имат дълбока и трудна за изкореняване коренова система. Освен това те се размножават много лесно (чрез семена или чрез коренища) и за кратко време могат да превземат големи пространства. Поради тези приспособления за оцеляване, борбата с тях е особено трудна и изисква повече търпение.

Най-ефективният и екологичен метод за борба с плевелите е механичното отстраняване.

Прилагайте хербициди само след консултация с агроном!

В тази статия ви предлагаме повече информация за най-разпространените видове плевели: къде се срещат, какви са отличителните им белези и как да се борите с тях:

1. ЖЪЛТУРЧЕ/ГЛУХАРЧЕ

Вид: Широколистно, многогодишно растение. 

Размер:Достига до около 30 см височина.

Обичайно местонахождение:Тревни площи и градини; слънчеви и сенчести места.

Отличителни белези: Жълтурчето има дълбок основен корен; листата са изразено назъбени. В зряло състояние, жълтите му цветове се превръщат в глухарче. 

Съвет за борба с плевела: Обработвайте почвата като превантивна мярка. Отстранявайте механично или със системен хербицид за широколистни плевели.

2. ОБИКНОВЕНА ПАЛАМИДА

Вид: Многогодишно широколистно растение

Размер:Достига височина до около 2м.

Обичайно местонахождение: Слънчеви места в тревни площи, алпинеуми или градини.

Отличителни белези: Бодливи, сиво-зелени листа с виолетови цветове.

Съвет за борба с плевела: Обработвайте почвата през пролетта и в алпинеумите като превантивна мярка. Отстранявайте механично и/или третирайте със системен хербицид през пролетта или през есента.

Възможни ползи: Обикновената паламида все пак може да допринесе и полза. В надземните й части се съдържат различни вещества - гликозиди, етерично масло, алкалоиди, витамин С, които могат да се използват във фармацевтичната и парфюмерийната промишленост. С листата на паламида се налагат или натриват порезни рани, за да спре бързо кръвта. При изгаряне се правят компреси.

3. ЖИВОВЛЯК

Вид: Многогодишно широколистно растение

Размер: Достига до 20 см височина.

Обичайно местонахождение: Влажни места в градини със слънчево или сенчесто изложение.

Отличителни белези: Широки и плоски листа, събрани в ниска розетка.

Съвет за борба с плевела: Обработвайте почвата като превантивна мярка. Отстранявайте механично и/или третирайте със системен селективен хербицид.

4. МАГАРЕШКИ БОДИЛ

Вид: Двугодишно тревисто растение

Размер: Достига до височена от около 90 см.

Обичайно местонахождение: Разпространен е по сухи и каменисти места, край пътища и сгради.

Отличителни белези: Стъблата са прави, разклонени, покрити с бодли. Листата са перестонарязани и бодливи. Цветните кошнички са едри – 1-1,5 см., с малинов цвят, разположени на върха на стъблото. Цъфти от юни до есента.

Съвет за борба с плевела: Борбата срещу плевелите се води системно от ранна пролет до късна есен, тя се осъществява по механичен начин – плевене и с химично третиране с хербициди срещу широколистни плевели с избирателно действие селективен хербицид.

Възможни ползи: Магарешкият трън e от растенията, които привличат пчелите. Според някои сведения отвара от цветните кошнички или надземната част помага при язва. Народната медицина я препоръчва като лек за проблеми с потентността и простатата.

5. ТРОСКОТ

Вид: Многогодишно тревисто растение

Размер: Достига до височена от около 80 см.

Обичайно местонахождение: Това е изключително често срещан плевел в цялата страна, който се развива успешно до около 800 метра надморска височина, при всякакви условия. Троскотът е на всякъде във всяка една тревна площ, а борбата с него е изключително трудна. Той издържа много добре утъпкване, и почти не се забелязват наранявания по него дори и от животни, за това троскотът макар и рядко се използва и цени  за озеленяване на спортни терени в някои страни по света.

Отличителни белези: Троскотът има много добро пълзящо коренище, чрез което се разпространява и заема изключително бързо големи територии върху зелената ви площ, коренището е много здраво и може да достигне до метър дължина. Коренището е възлесто много характерно за този вид, от него излизат ланцетните му листа.

Съвет за борба с плевела: За премахване и изчистване на почвата от троскота, трябва тя да се подложи на продължителни пръскания с тотален хербицид, след което изсъхналия троскот се премахва, прави се и обработка на почвата в дълбочина и изчистване от останалите корени, това нещо се преви неколкократно за пълно изчистване, след което вече може да се пристъпи към засаждане на растителността.

Възможни ползи: Бич за земеделските култури, но и полезна билка! Билката действа силно пикочогонно и леко слабително. Употребява се при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, стомаха и червата, както и за пречистване на кръвта. 

6. ДИВ ОВЕС

Вид: Едногодишо тревисто растение

Размер: Стъблата са прави, кухи и достигат височина от 30 до 150 см.

Обичайно местонахождение: Дивият овес е натурализиран в районите с умерен климат в целия свят. Среща се край пътища и в обработваеми земи в зърнените култури при надморска височина между 2100-2730 м.

Отличителни белези: Дивият овес има  метлица с едри класчета, които висят по дългите му клонки.

Съвет за борба с плевела: Обработвайте почвата като превантивна мярка. Много селективни хербициди могат да бъдат ефективни самостоятелно, в смеси или последователности. Правилното време и прилагане на хербициди е от решаващо значение за максимален контрол.

Възможни ползи: Дивият овес е вкусен и може да се използва за лечебни цели.

7. ПОЛСКИ СИНАП

Вид: Едногодишно тревисто растение

Размер: Достига височина до около 60см.

Обичайно местонахождение: Среща се из орници, угари, като плевел в ниви, зеленчукови градини и дворове в цялата страна докъм 1200 м н. в. Цъфти от май до октомври.

Отличителни белези: Листата са с дръжка, яйцевидни или продълговати, най-долните почти лировидно нарязани до неправилно назъбени, дълги до 20 см, стеснени в дръжка, покрити с власинки, рядко голи.

Съцветията са гроздовидни, сбити, дълги 2-5 см, с цветни дръжки, дълги 3-8 мм. Чашелистчетата дълги 4-6 мм, ресничести. Венчелистчетата 4, жълти, обратно яйцевидни, почти двойно по-дълги от чашката.

Съвет за борба с плевела: Обработвайте почвата като превантивна мярка. Много селективни хербициди могат да бъдат ефективни самостоятелно, в смеси или последователности. Правилното време и прилагане на хербициди е от решаващо значение за максимален контрол.

Възможни ползи: Най-често се прилага външно под формата на лапи на различни части от тялото при простудни състояния, бодежи, бронхити, пневмонии, ревматизъм, лумбаго, артритни болки и др.

8. ОБИКНОВЕН ЩИР

Вид: Едногодишен късно пролетен плевел.

Размер:Стъблото е до 1 м високо.

Обичайно местонахождение: Заплевелява всички пролетни полски и зеленчукови култури, най-вече окопни, трайни насаждения и необработвани стърнища.

Отличителни белези: Листата са последователни. Листната петура е ланцетна, зелена, по ръба с тясна, белезникава ивица и власинки, а на върха с късо осилче, с власинки по листната дръжка и жилките. Съцветието.е връхно, обикновено сбито, с къси разклонения (до 5 мм), влакнесто.

Съвет за борба с плевела: Борбата с щира се води чрез някои от мерките: незабавна и качествена обработка на стърнищата; допълнителни летни и есенни обработки след ранната дълбока оран при ново заплевеляване; навременни и качествени вегетационни обработки за унищожаване на поникналите плевелни растения.

Възможни ползи: Употребява в народната ни медицина при хемороиди, обикновено външно — за налагане.

Стръковете могат да служат за храна на свините, които с охота ги ядат. Семената могат да служат за храна на птиците. Декоративни и медоносни растения.

9. БАЛУР

Вид: Многогодишно тревисто растение

Размер: Достига до височена от около 100-200 см.

Обичайно местонахождение: Този вид се среща в житните поля, пасища, изоставени ниви, канавки на пътица от различен характер. Видът процъфтява сред посевите на култивирани видове, особено царевица.

Отличителни белези: Коренищата достигат дължина до 1 метър. Проникват на дълбочина 20 до 75 cm. Стеблата са приповдигнати, високи 1–2 м. Листата са линейноланцетни. Образува съцветие метлица. Цъфтежът и узряването на семената настъпва през юни – август.

Съвет за борба с плевела: Мулчирайте като превантивна мярка. Отстранявайте механично или третирайте със селективен, системен, вегетационен хербицид.

Възможни ползи: Балурът може да бъде използван като фураж за животни и като растение, което подпомага спирането на ерозията.

10. КИСЕЛИЧЕ (ОКСАЛИС)

ВидШироколистно, многогодишно растение. 

Размер:Достига до около 50 см височина.

Обичайно местонахождение: Тревни площи и градини; слънчеви и сенчести места.

Отличителни белези: Светло-зелени листа, наподобяващи детелина и жълти цветове през лятото и есента. 

Съвет за борба с плевела: Обработвайте почвата през пролетта като превантивна мярка. Отстранявайте механично или със системен хербицид за широколистни плевели.

11. КРЪВНО ПРОСО

Вид: Едногодишно тревисто растение

Размер: Достига до около 50 см височина.

Обичайно местонахождение: Тревни площи и градини; слънчеви и сенчести места.

Отличителни белези: Тревист плевел, който образува корени навсякъде където стеблата контактуват с почвата. Семената имат формата на четирипръстник.

Съвет за борба с плевела: Обработвайте почвата като превантивна мярка. Отстранявайте механично или третирайте засегнатите места с неселективен системен хербицид.

 

12. ПОВЕТИЦА

Вид: Многогодишно широколистно увивно растение

Размер: Достига до 2м височина.

Обичайно местонахождение: Засяга градините в слънчевите им части.

Отличителни белези: Характеризира се с копиевидни листа на увивно стебло; Развива бели/бледо-розови цветове, подобни на Грамофонче.

Съвет за борба с плевела: Обработвайте почвата като превантивна мярка. Редовно отсичайте стеблата и/или третирайте със системен селективен хербицид.

13. БЯЛА ДЕТЕЛИНА

Вид: Многогодишно широколистно растение

Размер: Достига до 30см височина.

Обичайно местонахождение: Тревни площи, алпинеуми, градини; слънчеви до полу-сенчести места.

Отличителни белези: Трилистни листа с бели цветове.

Съвет за борба с плевела: Обработвайте почвата в алпинеумите; третирайте със системен селективен хербицид за широколистни в тревните площи или отстранявайте механично.

14. ОСТРИЦА

Вид: Многогодишно тревисто растение

Размер: Достига до 60 см височина.

Обичайно местонахождение: Тревни площи, алпинеуми, градини; на влажни почви със слънчево или сенчесто изложение.

Отличителни белези: Лъскави тревни стръкове, които се събират в кухо, тръбовидно стебло.

Съвет за борба с плевела: Обработвайте почвата през пролетта като превенция; отстранявайте механично или третирайте със системен селективен хербицид.

15. САМОБАЙКА

Вид: Многогодишно широколистно растение

Размер: Достига до 10 см височина.

Обичайно местонахождение: Сенчести тревни площи, алпинеуми или градини.

Отличителни белези: Почвопокривно растение с къдрави листа с лилави цветове през късна пролет.

Съвет за борба с плевела: Обработвайте почвата през пролетта като превенция; отстранявайте механично или третирайте със системен селективен хербицид през пролетта или есента.

16. БЯЛА КУЧА ЛОБОДА

Вид: Едногодишно широколистно растение

Размер: Достига до около 120 см височина.

Обичайно местонахождение: Алпинеуми и градини; на слънчеви и сенчести места.

Отличителни белези: Листа с къдрави краища, оцветени в сиво отдолу.

Съвет за борба с плевела: Обработвайте почвата като превантивна мярка. Отстранявайте механично и/или третирайте със системен селективен хербицид.

17. ОБИКНОВЕНА КОМЕЛИНА

Вид: Едногодишно растение от рода на тревистите.

Размер: Достига до около 80 см височина.

Обичайно местонахождение: Слънчеви или сенчести места в алпинеумите.

Отличителни белези: Наситено-зелени листа, увити около стеблото и ярко сини цветове през лятото.

Съвет за борба с плевела: Обработвайте почвата като превантивна мярка. Отстранявайте механично и/или третирайте с контактен неселективен хербицид.

18. ТУЧЕНИЦА

Вид: Едногодишно широколистно растение

Размер: Достига до 20 см височина.

Обичайно местонахождение: Сухи слънчеви места в градините и алпинеумите. 

Отличителни белези: Почвопокривно растение с месести, тъмнозелени листа и дребни жълти цветове на върха на стеблата.

Съвет за борба с плевела: Обработвайте почвата като превантивна мярка. Отстранявайте механично и/или третирайте с контактен неселективен хербицид.

19. АБУТИЛОН

Вид: Едногодишно широколистно растение

Размер: Достига до 2 метра височина.

Обичайно местонахождение: В България абутилона расте по влажни места. Може да се отглежда за груби текстилни влакна. Семената му, съдържащи около 15-20% масло, се използват за технически цели.

Отличителни белези: Големи, бръшляно-подобни листа. Цъфти в жълто през лятото.

Съвет за борба с плевела: Обработвайте почвата като превантивна мярка. Отстранявайте механично и/или третирайте със системен хербицид през пролетта.

20. ДИВА ТЕМЕНУЖКА

Вид: Многогодишно широколистно растение

Размер: Достига до около 15 см височина.

Обичайно местонахождение:Сенчести места в тревни площи, алпинеуми и градини.

Отличителни белези: Почвопокривно растение със серцевидни листа и виолетови цветове през късна пролет.

Съвет за борба с плевела: Обработвайте почвата през пролетта като превантивна мярка. Отстранявайте механично и/или третирайте със системен хербицид през пролетта или през есента.

21. ПИПЕРИЧЕ

Вид: Едногодишно широколистно растение

Размер: Достига височина около 1м. 

Обичайно местонахождение:Слънчеви места в алпинеуми и градини.

Отличителни белези: Изправено растение с розови или бели цветове през лятото и есента и копиевидни листа с виолетови ивици.

Съвет за борба с плевела:Обработвайте почвата през пролетта като превантивна мярка. Отстранявайте механично и/или третирайте със системен хербицид след като като достигне зрялост.

22. КУЧА ЛОБОДА

Вид: Едногодишно широколистно растение

Размер:Достига височина до около 2 метра.

Обичайно местонахождение:Слънчеви места в алпинеуми или градини.

Отличителни белези: Високо растение с масивен корен. Власинести, зеленикави цветове под формата на гроздове.

Съвет за борба с плевела:Обработвайте почвата през пролетта като превантивна мярка. Отстранявайте механично и/или третирайте със системен хербицид през пролетта или през есента.

23. ФАЛОПИЯ

Вид: Едногодишно широколистно растение

Размер:Достига височина от около 20 см.

Обичайно местонахождение:Слънчеви или полу-слънчеви места в тревни площи, алпинеуми, градини.

Отличителни белези: Почвопокривно растение със синьо-зелени листа, разположени нарядко по дълги стебла.

Съвет за борба с плевела: Оформете дълбок слой мулч като превенция или отстранявайте механично и/или третирайте със системен хербицид през пролетта. След като растението порасне, можете да го третирате с контактен хербицид.

24. ВИНОБОЙ

Вид: Многогодишно широколистно растение

Размер:Достига височина до около 3м.

Обичайно местонахождение:Слънчеви места в алпинеуми и градини.

Отличителни белези: Светлозелени листа с гроздове от бели цветове и винено червени плодчета.

Съвет за борба с плевела:Оформете дълбок слой мулч като превенция или отстранявайте механично и/или третирайте с контактен хербицид. 

Възможни ползи: В нашата народна медицина американският винобой се употребява външно против ревматизъм, при хемороиди и др. Американският винобой има благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система. Билката помага при главоболие, хипертония, заболяване на бъбреците и ишиас. Американският винобой действа противовъзпалително, диуретично, слабително, отхрачващо и антихелминтно. От растението се правят и различни хомеопатични лекарства.

25. ОТРОВЕН БРЪШЛЯН

Вид: Многогодишно широколистно растение

Размер: Достига височина от около 5м.

Обичайно местонахождение:Слънчеви и сенчести места в алпинеуми и градини.

Отличителни белези: Среща се като увивно, храстовидно и почвопокривно растение с листа, наподобяващи формата на листа на явор. Развива гроздове от зелени плодчета.

Съвет за борба с плевела:Оформете дълбок слой мулч като превенция или отстранявайте механично и/или третирайте с контактен хербицид. 

Внимание: Растението съдържа масла, които могат да причинят алергии при някои хора. Тези масла остават в растението дори когато листата изсъхнат и могат да се вдишат, ако изсъхналите части се изгорят!

Свързани продукти

Тревна смеска 4 сезона 1 кг
Код: 2606
Цена: 20.09 лв.
Тревна смеска 4 сезона 5 кг
Код: 2607
Цена: 88.99 лв.
Марки представени в магазин Ботаника