Когато март си тръгне…

Когато март си тръгне…


Сподели

Какво да направим с прецъфтелите луковични цветя?

1ви март, 3ти март, 8ми март….все поводи за пролетни букети и саксии, изобилстващи от зюмбюли, лалета, кокичета и минзухари! Свежестта им е заразителна, а ароматът им сякаш събужда пролетта…но, ето че, само след 3-4 седмици цветовете увяхват, саксиите спират да са привлекателни и започваме да се чудим какво да направим с тях. Ако подарените луковички са мил спомен и искате догодина пак да разцъфтят, ето какво трябва да направите:

 СТЪПКА 1: Отрежете прецъфтелите цветове.

Ако все още не сте го направили, отрежете прецъфтелите или стари цветове заедно с дръжките им. Някои цветя (като нарцисите) изсъхват върху дръжката си, докато други (като лалетата) окапват постепенно. Каквито и луковични цветя да имате, режете прецъфтелите цветове, за да спестите усилията на луковицата да храни стар цвят.

Можете да отрежете цвета когато е в разцвета си и да го добавите към някой пролетен букет, а може и да го оставите да ви радва по-дълго време в саксията си.

Каквото и да решите, не оставяйте преминалите цветове да образуват семена, тъй като това е много енергоемък процес за луковицата и тя ще загуби много голяма част от хранителните си запаси!

 СТЪПКА 2: Оставете листата живи

Листата, за разлика от цветовете, не се режат а се оставят на луковицата и след като всички цветове са преминали. Чрез листата си, луковиците фотосинтезират и се запасяват с хранителни вещества за следващия сезон и нов цъфтеж. Оставете листата докато пожълтеят и изсъхнат сами. Междувременно, от време на време поливайте саксията.

 СТЪПКА 3: Когато листата пожълтеят, отрежете ги.

Когато листата пожълтеят и полегнат (най-рано 6 седмици след последния цъфтеж), вече можете да ги отрежете до дъно. Към този момент, луковицата е събрала достатъчно хранителни вещества, за да изхрани красив цвят и догодина.

 СТЪПКА 4: „Зазимете“ луковиците.

За най-добри резултати, и за да предпазите луковиците от гъбични инфекции и паразити, извадете луковиците от саксиите, почистете ги от почвата и ги оставете на сухо и проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина, за да изсъхнат. След около седмица ги сложете в хартиен плик, на тъмно и прохладно място (може и в мазе/гараж/килер).

А през септември, прочетете как да ги засадите така, че март да се върне за Коледа!Smile

Марки представени в магазин Ботаника