КАМЕЛИЯ: съвети за отглеждане

КАМЕЛИЯ: съвети за отглеждане


Сподели

В днешно време, в горите на Азия се срещат над 200 сорта диви Камелии в на-разнообразни форми - от компактни храсти до 15 метрови дървета!

Ключът в отглеждането на обилноцъфтящи Камелии е мястото, на което ще растат. Камелията ще цъфти и расте най-добре под сянката на ограда, дърво или навес. Освен сянка, Камелията иска и защитено от вятър и течение място. През есента можете да извадите Камелията на двора, за да се възползва от мекото есенно слънце и дъждовна вода.

 

Camellia japonica е най-често срещаният подвид като устойчивостта му на континентален климат го прави най-предпочитан за отглеждане в Европа.

В България, Камелията трябва да се прибира на защитено място през зимните месеци. Но имайте предвид, че Камелиите не са стайни растения и не обичат топлите помещения! Най-добре е да ги приберете в светло и неотопляемо помещение!

Камелията е растение, което обича кисела почва и независимо дали я отглеждате в двора или в саксия, торф за кисели растения, кисел тор и/или борови иглички са й добре дошли.

Добрият дренаж и честото поливане са задължителни за доброто развитие на растението! За предпочитане е да използвате дъждовна вода, но ако нямате възможност, ползвайте чешмяна вода, престояла поне 24 часа.

Подсигурете почва, богата на торф, дървесни стърготини, борови кори или друго дрениращо средство. Колкото по-голямо растението, толкова по-толерантно става към слънце и суша.

Когато се отглеждат в саксии, Камелиите търпят и по-рядко пресаждане и нямат проблем с по-малки съдове. Камелиите са едни от първите растения, отглеждани като бонсай.

Торете Камелията през пролетта и лятото (когато расте) с тор за растения, обичащи кисели почви и сменяйте пръстта на саксията веднъж на 2 години или всяка година добавяйте по 5 см почвообогатител. Към края на м. Юли торенето се преустановява, тъй като цветните пъпки вече започват да се формират и, ако са преторени, могат да окапят преди да разцъфтят!

Камелията цъфти от късна есен до късна зима.

Подсигурете й хладно и защитено място, с добра видимост, за да й се радвате!

Свързани продукти

Марки представени в магазин Ботаника