Календар на градинаря за м. Юни

Календар на градинаря за м. Юни


Сподели

С наближаването на лятото, задачите в градината се фокусират главно около правилното и редовно поливане, третиране на болестите по растенията и насладата от плодовете и цветовете им!

Ето някои от по-важните дейности, които да извършим през м. Юни:

Поливайте, поливайте, поливайте

  • Поливайте редовно и достатъчно растенията на двора. Бъдете сигурни, че водата достига до корените на растенията, а не само до листата.
  • Уверете се, че градинските и саксийни растения имат добър дренаж, който да отвежда излишната вода и да не позволява заблатяване на почвата около тях. Заблатяването води до гниене на корените, развитие на бактерии и паразити и погиване на растенията!
  • Поливайте рано сутрин или привечер, но не и през деня. Капките вода действат като лупи, които концентрират светлината и горят листата на растенията, затова не поливайте през слънчевата част на деня! Растенията се чувстват най-добре когато ги поливате привечер, особено след горещите дневни часове.
  • Като цяло, зеленчуците предпочитат вода със стайна температура, а краставиците и домати се радват и на по-топла вода. Ако имате възможност, поливайте градината с т.нар. “слънчева вода” – вода стоплена от слънцето и престояла на въздух.

Разредете разсада на по-късните зеленчуци

  • Разредете разсада на по-късните зеленчуци като зеле, брюкселско зеле, целина, краставици, тикви, някои сортове салатен фасул, моркови и др.
  • Колкото повече място дадете на младите растения да се развиват, толкова по-добре ще развият листната си маса и кореновата си система. Ще ви дарят и с по-богата реколта!
  • От зеленчуците с по-къс вегетационен период можете да заложите семена за нов разсад и по този начин да си осигурите непрекъсната реколта от марули, спанак, репички и други пролетни зеленчуци.

Плевене

  • Топлината и влагата, особено през тазгодишната дъждовна пролет, са основни фактори за развитие както на растенията, така и плевелите. Премахвайте своевременно плевелите, за да не им позволявате да развиват и разпространяват семената си из цялата градина.
  • Ако плевелите са малко или са обособени в туфи, можете да ги отстранявате ръчно с помощта на култиватор. Ако плевелите в градината ви са повече се обърнете за съвет и препоръка в най-близката агроаптека с какво да ги напръскате, така че да не унищожите и растенията, които отглеждате.

Тук можете да видите пълно ръководство за разпознаване на плевели!

Следете редовно за болести и вредители по растенията!

  • За съжаление, благоприятните условия за развитие на желани и нежелани растения в градината важи и за неприятелите – колкото по-топло и влажно е времето, толкова опасността от нападения на вредители и развитие на болести и по-голяма. Следете редовно и при първи симптоми се консултирайте с най-близката ви агроаптека за препоръка какви мерки да вземете срещу вредители.
  • Наблюдавайте особено внимателно плодните храсти и овошки с меки плодове. Те най-често привличат неприятели и развиват болести.

Осигурете достатъчно надеждна подпора на по-високите растения

  • Следете развитието на растенията, нуждаещи се от подпора и им я осигурете навреме, така че да не наранявате на по-късен етап вече развитата им коренова система. Това се отнася за Далии, Латинки, Декоративни кратунки, Домати, Краставици, Малини, Боровинки и др. пълзящи и високо-растящи видове растения.

Помогнете на доматите да образуват плодове.

  • Има много литература по въпроса за опрашването на доматите. Пчелите извършват естественото опрашване, но ако то не се случи, можете да прибегнете до Доматин, клечки за уши или обикновено потупване на цветовете. Целта на всеки един от тези методи е да стимулирате опрашването на растенията. Във всеки случай, не забравяйте да ги поливате и подхранвате редовно с тор за домати ЛАКТОФОЛ!


Тук можете да научите за някои от по-честите причини за боледуване при доматите!

Подхранвайте редовно растенията

  • Редовното подхранване е важно както за правилното развитие на растенията и лесното преодоляване на стресови фактори като жега, влага, болести и др., така и за по-дълготрайното им плододаване или цъфтеж.

ЛАКТОФОЛ е марка създадена в помощ на Градинаря и през м. Юни ви предлага комплексно решение за подхранване на всички растения на двора.

СЕРИЯ ГРАНУЛИРАНИ ТОРОВЕ ЗА ГРАДИНАТА

Гранулиран тор за РОЗИ и цъфтящи храсти – комплексна и специална грижа, която гарантира добро развитие на растенията и продължителен цъфтеж.

Гранулиран тор за ИГЛОЛИСТНИ и декоративни храсти –Допълнителният му елемент- магнезий подпомага по-доброто развитие на иглолистните насаждения при трудни климатични условия и паразити.

Гранулиран тор за ДРЕБНИ плодове - Торът благоприятства растежа, цъфтежа, плододаването и образуването на захари и аромати.

Гранулиран тор за ДОМАТИ - Съдържа азот, фосфор и е с високо съдържание на калии за оптимално формиране на плодовете. Осигурява доброто развитие на растенията, особено в периода на плододаване.

УНИВЕРСАЛЕН гранулиран тор – Възстановява баланса на хранителните елементи в почвата и осигурява добро развитие на градинските растения – плодни дръвчета, цъфтящи храсти, луковични цветя, зеленчуци, тревни площи и др.

Свързани продукти

Био маруля bowl
Код: v972
Цена: 4.39 лв.
Био маруля May Queen
Код: v974
Цена: 4.39 лв.
Био Моркови Nantes 2
Код: v955
Цена: 4.29 лв.
Био репичка Saxa 2
Код: v992
Цена: 4.39 лв.
Био Тиквичка Black Beauty
Код: v966
Цена: 4.29 лв.
Брюкселско зеле GROENINGER
Код: v824
Цена: 3.69 лв.
Декоративни тикви
Код: 20132
Цена: 1.59 лв.
Зелен фасул Салатен
Код: 20310
Цена: 1.59 лв.
Марки представени в магазин Ботаника