Гъбена градина в градски условия

Гъбена градина в градски условия


Сподели

Добра новина за хората, обичащи гъби! В градски условия вече можете да отглеждате не само подправки и зеленчуци, но и гъби. Когато сами отглеждате гъби в домашни условия, вие контролирате средата, в която те растат и можете да сте спокойни, че в менюто ви няма да присъстват пестициди или други химикали. А и е друго да ядете нещо, което сами сте си отгледали с любов…

Особено подходяща за това е гъба Кладница. Опитните гъбари смятат, че кладницата е най-вкусната от всички гъби. Буквално - ядеш и не можеш да спреш. Неслучайно гъбата заема едно от първите места сред така наречените деликатесни гъби. Кладницата дава едновременно жизнени сили, здраве и тонус. Тя е на границата между ядивните и лечебните гъби и осигурява необходимите на организма витамини, минерали, протеини и важни аминокиселини.

Освен превъзходните си вкусови и доказано лечебни качества, тя има и друго голямо предимство – отглежда се изключително лесно. Може да бъде култивирана дори, ако сте начинаещ любител, без да се налага осигуряването на специални условия за отглеждането й.

Безспорно най-лесният и най-забавен начин за отглеждане на Кладница у дома е с помощта на Къща за гъбки (картонена кутия, която съдържа плик с хранителен субстрат – фини стърготини от бреза и слънчоглед, с гъбен мицел) – чуден проект за свободното време! Можете да я отглеждате на вилата или в апартамента, за радост на вашите деца, или пък да я използвате като оригинална украса на жилищното и работното пространство, привнасяйки свежестта на естествената природа в дома и офиса.

Стъпките за отглеждане на кладница са много лесни и всеки начинаещ гъбар би могъл да се справи. Един-два пъти на ден заготовката се пулверизира с вода, като е важно субстратът да се пази от пряка слънчева светлина и изсъхване. Плододаването настъпва сравнително бързо. Първите гъби се появяват до две седмици, а добив има на две вълни в продължение на месец. Когато гъбата изчерпи хранителните вещества в субстрата, плододаването спира. Тогава остатъците може да се разчупят и да се използват като почвен подобрител – например за цветята вкъщи.

В естествената природна среда сезонът на кладниците е през есента – до първия сняг. Гъбата се среща и през пролетта, а при подходящи условия може да бъде отглеждана и целогодишно. Полезно е да се знае, че в природата тя има отровен двойник.Ето защо, вместо да рискувате да попаднете на неин двойник, спокойно можете да я отгледате в домашни условия с Къща за гъби. Така през цялото време ще се наслаждавате на тази деликатесна гъба, без да се налага да обикаляте горите, за да я търсите и ще внесете очарованието и красотата на дивата природа у дома.
Да ви е сладко!

Свързани продукти

Къща за гъбки - Печурка
Код: 16016
Цена: 22.99 лв.
Марки представени в магазин Ботаника