Грижи за орхидеите

Грижи за орхидеите


Сподели

Орхидеите се чувстват добре в стайни условия и отоплени помещения и цъфтят дълго когато се грижим правилно за тях. Съществуват в най-различни цветове, размери и сортове, но грижите за тях са подобни и, ако се спазват някои лесни правила, нежните им цветове ще ни радват цяла зима.

 Поливане

Преполиването е най-честата причина за погиване на орхидеите. За да избегнете преполиване, повдигнете саксията и преценете дали не е прекалено тежка. Полейте само ако саксията е лека. Ако орхидеята ви е в прозрачна саксия, разгледайте корените – не поливайте, ако корените са зелени. Полейте, ако корените са сребристи на цвят.

 Подхранване

Подхранвайте редовно орхидеите. В различните си стадии те се нуждаят от различни хранителни елементи. По време на вегетация подхранвайте орхидеите с подходящ тор за растеж на орхидеи. Азотът спомага за растежа на здрава листна маса и стимулира образуването на цветоноси. По време на цъфтеж подхранвайте със специализиран тор за цъфтеж на орхидеи. По-високото съдържание на фосфор и калии спомага за по-дълъг и обилен цъфтеж.  Разтворете тора във вода и полейте растенията. Не поливайте цветни пъпки, цветове или цветоноси. Спазвайте указанията за дозиране и честота на подхранване.

 Светлина

Поставете орхидеите на светло място с непряка слънчева светлина. Най-добре се чувстват на източен или западен прозорец. Прекомерната светлина може да увреди листата, които орхидеите запазват дълги години. Можете да отстраните наранено листо само ако растението има още няколко здрави листа.

 Влага

Повечето стайни орхидеи са от сортове, които в естествени условия живеят във влажни тропически региони и имат нужда от влага, за да се чувстват добре. В повечето домове през зимата въздухът е сух заради отоплението и трябва да пръскате листата на орхидеите редовно - всеки 2-3 дни. Пръскайте с вода или със спрей за орхидеи, който действа благоприятно на кореновата система, растежа и общия тонус на орхидеите. Стимулира растежа и освежава листната маса. Избягвайте да пръскате цветовете, за да не се повредят.

 Цъфтеж

Когато прецъфти орхидеята, отрежете цветоноса й над видим възел. Това може да я стимулира да изкара още един цветонос, който да подкрепите с подпора и да отгледа още цветове. Ако не порасте нов цветонос, старият цветонос ще изсъхне и ще придобие сламен цвят. Отрежете го от основата.

Повечето орхидеи цъфтят веднъж годишно, но ако растението не е цъфтяло от по-дълго време, можете да пробвате този метод за форсиране на цъфтеж:

1.         Извадете орхидеята от саксията й.

2.         Нагласете душа в банята на хладка вода и започнете да я обливате, с лека струя, като постепенно правите водата по-топла докато стане гореща и няколко пъти полеете орхидеята за 2-3 секунди с нея.

3.         Върнете растението в саксията му, попийте водата от основата на листата и го оставете да пренощува в банята на топло и влажно.

4.         На следващия ден върнете орхидеята на мястото й и стискайте палци! До седмица е възможно да имате цветонос!

5.         Когато цветоносът порасне около 10 см можете да го прихванете към подпора за орхидеи с лека щипка за орхидеи, за да го насочите да расте право нагоре. С времето цветоносите се втвърдяват и не подлежат на огъване или изправяне.

 Пресаждане

Орхидеите не обичат плътни почви. Те се чувстват най-добре във високо-структурни, леки, много добре дренирани кисели субстрати. Най-добрата среда за отглеждане на орхидеи е субстрат от борови кори и кокосови влакна. Пресаждайте орхидеите на 2-3 години след ежегодния им цъфтеж. Не препълвайте саксиите със субстрат и не се опитвайте да затрупате всички корени – орхидеите има подземни и надземни корени. Когато пресаждате орхидея, отстранете старата почва и измийте корените с хладка вода. Пресадете в един размер по-голяма саксия за орхидеи. Саксиите за орхидеи са прозрачни, тъй като корените на орхидеите в придодата са надземни и имат нужда от светлина.

 

Свързани продукти

Пръчици за орхидеи, 10 бр.
Код: 7300
Цена: 8.49 лв.
Пръчици за орхидеи, 5 бр.
Код: 1356101
Цена: 2.19 лв.
Спрей за орхидеи 470 мл.
Код: 880
Цена: 5.49 лв.
Торфена смес за орхидеи 5 л
Код: 9305
Цена: 8.49 лв.
Марки представени в магазин Ботаника